Εμανουέλ Μακρόν: «Θα πείσουμε τους Ευρωπαίους για το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

230

Το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου βάζει ξανά στο τραπέζι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δεσμεύθηκε σήμερα (6.10.2022) «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- να το θεσπίσουν.

«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό [το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου]», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, και διαβεβαίωσε ότι «θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά» και θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Η ΕΕ θα «εξετάσει» το θέμα του πλαφόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό την πίεση μιας πλειοψηφίας ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Πολωνία- που υποστηρίζουν ένα τέτοιο μηχανισμό.

Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει το θέμα ήδη από τις ημέρες αυτές στη διάρκεια μιας άτυπης συνόδου κορυφής στην Πράγα.

Η Γερμανία, η οποία ήταν η χώρα που εξαρτιόταν περισσότερο από το ρωσικό αέριο, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη απορρίπτουν μέχρι στιγμής ένα γενικότερο ανώτατο όριο τιμών στη χονδρική αγορά του αερίου.

«Δίπλα σ’ αυτό, θα θέσουμε μηχανισμούς αλληλέγγυας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όπως κάναμε στη διάρκεια της κρίσης της Covid για να αποφύγουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά που θα εκραγεί σ’ αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ακόμη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι «όλοι μαζί» για να διαπραγματευθούν τις τιμές στην αγορά αερίου ώστε «να έχουν μεγαλύτερο βάρος».

«Θα πούμε με πολλή φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, ‘είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας», τόνισε.