Εμβόλιο AstraZeneca: «Απίθανη» η έγκριση από τον EMA τον Ιανουάριο

Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad. ο ο εκτελεστικός διευθυντής του .Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Noel Wathion, αναφερόμενος στο εμβόλιο της Astrazeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ως εκ τουτου, όπως τόνισε, πιθανότατα ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο», πρόσθεσε. «Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε.

Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, η AstraZeneca έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.