Εμφύλιος στο Σουδάν: «Να τερματιστεί η πολιορκία της Ελ Φάσερ από τους RSF» απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

164

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αξίωσε χθες να λάβει τέλος η «πολιορκία» της πόλης Ελ Φάσερ από τους παραστρατιωτικούς και να σταματήσουν οι μάχες γύρω από την πόλη αυτή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.

Η απόφαση, η οποία καταρτίστηκε από τη Βρετανία, εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας, «απαιτεί οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης να τερματίσουν την πολιορκία της Ελ Φάσερ» και «να σταματήσουν αμέσως οι μάχες» και να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην πόλη και τα περίχωρά της.

Από την 15η Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο ανελέητου, καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό το ως τότε δεξί χέρι του πρώτου που μετατράπηκε ορκισμένο εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η μοναδική από τις πρωτεύουσες των πέντε πολιτειών του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει στα χέρια των ΔΤΥ, η Ελ Φάσερ, για καιρό παρέμενε συγκριτικά αλώβητη από την ένοπλη σύρραξη. Η πόλη, που έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, ήταν εξάλλου μείζων κόμβος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν, όπου ο πληθυσμός διατρέχει ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί λιμό.

Από τη 10η Μαΐου όμως διεξάγονται εντατικές μάχες εκεί, εγείροντας φόβους ότι ο πόλεμος παίρνει νέα τροπή, που προκαλεί «συναγερμό», όπως το έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η υιοθέτηση της απόφασης «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα», ανέφερε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Σκοπός της είναι «εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός γύρω από την Ελ Φάσερ και να δημιουργήσει ευρύτερες συνθήκες για (…) την αποκλιμάκωση στη χώρα και για να σωθούν ζωές», πρόσθεσε. Η απόφαση καλεί να «αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις που απειλούν την ασφάλεια των αμάχων» κι όλα τα μέρη να επιτρέψουν στους πολίτες που το επιθυμούν να φύγουν από την Ελ Φάσερ. Το κείμενο ζητεί ακόμη από τον Αντόνιο Γκουτέρες να παρουσιάσει «συστάσεις» για να βελτιωθεί η προστασία των αμάχων στο Σουδάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: OnAlert.GR