Εμβολιασμοί: Αυξάνονται τα ποσοστά ανθρώπων που κλείνουν ραντεβού για α’ δόση

270

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού δεν έχει τέλος. H χώρα μετρά πλέον 47.000 ενεργά κρούσματα και 3.633 νοσηλευόμενους.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο ένα 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. 1 στα 4 κρούσματα στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην ΠΕ Λάρισας» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σήμερα στη χώρα καταγράφηκαν 6.801 κρούσματα με τη θετικότητα στο 1,97%. Οι θάνατοι συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν άλλοι 67 ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 500, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται μέρα με τη μέρα πιέζοντας αφόρητα τα νοσοκομεία.

«Ένα επαρχιακό νοσοκομείο πχ. που έχει μία κλινική παθολγική με 30 κρεβάτια και τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ασθενείς covid ή α΄λλους 70 ασθενείς covid που συμβάνει πολλές φορές, στο Βόλο τα covid περιστατικά φτάνουν τα 110, είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το αοξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία μέρα αντί σε μία εβδομάδα», δήλωσε η Αν. Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι παθολογικές κλινικές νοσηλεύουν ακόμα και τετραπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με τη δύναμή τους, ενώ οι ΜΕΘ είναι δυσεύρετες φτάνοντας σε πληρότητα στο 97%.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η εφημερία στο Παπαγεωργίου έκλεισε με 36 συναθρώπους μας διασωληνωμένους. Από αυτούς 9 έχουν διασωληνωθεί σε μονάδα αυξημένη φροντίδας και 2 σε απλούς θαλάμους.

Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και στο Ιπποκράτειο, ενώ το πρωί 4 πολίτες ήταν διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

«Καθε εφημερια ειναι ενας πολεμος που γίνεται. Την προηγούμενη εφημερία ήρθαν για να εξεταστούν 160 ασθενείς και από αυτούς εισίχθησαν σύνολο οι 80», ανέφερε ο Χρήστος Τζελέπης , πρόεδρος εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σε οριακή κατάσταση είναι και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

«Περιμένουμε πως και πως εδώ και πέντε μέρες, και περισσότερο, να ανοίξει η μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid. Έχουμε έξι διασωληνωμένους ασθενείς εκτός της μονάδας αυτή τη στιγμή. Ο ένας μάλιστα είναι στο πέμπτο εικοσιτετράωρο σε αυτή την κατάσταση», λέει ο Εκτορας Γάζος, Πρόεδρος Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας.

«Υπαρχουν δυο διασωληνωμενοι στους θαλαμους. εχουν μειωθει οι κλινικες που περιθαλπτουν περιστικα νον κοβιντ» δήλωσε, στην εκπομπή Σήμερα, ο Απόστολος Κομνός , διευθυντής MEΘ νοσοκομείου Λαρίσης.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αυτή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία ήταν εγκληματική. Έστω και τώρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το ΕΣΥ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το υπουργείο υγείας ετοιμάζεται για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Στη Βόρεια Ελλάδα χρειάζονται περίπου 100-150 παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί. Εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον έστω και 50 καλύπτεται ένα μέρος των αναγκών και δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί άμεσα επιστράτευση. Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές για την κάλυψη των αναγκών και σε αναισθησιολόγους.

«Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το ΕΣΥ ενισχύεται με ακόμα περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.Στη Θεσσαλονίκη διατίθενται 350 κλίνες για Covid και non covid περιστατικά, ενώ στη Θεσσαλία, έχουν προστεθεί 370 κλινες.

Τι δειχνουν όμως τα στοιχεία για ραντεβού εμβολιασμών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται τα ποσοστά των ανθρώπων που κλείνουν ραντεβού για την α’ δόση κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες ενώ παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Α’ ΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

12-14 ετών        6%
15-17 ετών        7%

18-24 ετών        12%
25-29 ετών         9%
30-34 ετών        10%
35-39 ετών        10%
40-44 ετών        10%

45-49 ετών        8%
50-54 ετών        7%
55-59 ετών        6%
60-64 ετών        5%
65 – 69 ετών        3%
70- 74 ετών        2%
75-79 ετών        2%
80-84 ετών        1%
85+ ετών         1%