Ενεργειακή κρίση: Στα ύψη και σήμερα η τιμή του ρεύματος

303

Στα ύψη βρίσκονται και σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται για σήμερα, Πέμπτη, στα 410,72 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη στα 656,81 ευρώ και τη χαμηλότερη στα 190,63 ευρώ, δηλαδή ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με χθες (416 ευρώ/MWh). Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα σε αυτό συμμετέχουν το φυσικό αέριο με 43,05%, οι ΑΠΕ με 25,54%, ο λιγνίτης με 16,35%, τα υδροηλεκτρικά με 5,92%, ενώ οι εισαγωγές με 2,85%.

Οι τιμές παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να φτάνει τα 563 ευρώ/MWh, τη Γαλλία τα 553 ευρώ/MWh και την Ιταλία τα 549 ευρώ/MWh.

Ράλι του φυσικού αερίου και στις ΗΠΑ

bloomberg-1

Εκτός από την Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου κάνουν ράλι και στις ΗΠΑ, υπό την πίεση των χαμηλών αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης, φλερτάροντας με επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

Τόσο πολύ αέριο τροφοδοτεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για τη λειτουργία κλιματιστικών, όπως αναφέρει το Bloomberg, που τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι περισσότερο από 10% κάτω από τα κανονικά επίπεδα

Με τους ευρωπαίους αγοραστές να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σχεδόν επταπλάσια της τιμής των ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός για εφεδρικές προμήθειες θα είναι έντονος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και πλησιάζουν τα 10 δολάρια ανά mbtu. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κερδίσει 150% φέτος.

Τις τελευταίες ημέρες, η παραπαίουσα παραγωγή από γεωτρήσεις των ΗΠΑ βοήθησε στη στήριξη των τιμών, σύμφωνα με τον Gary Cunningham, διευθυντή της Tradition Energy. Η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια την ημέρα από τότε που κορυφώθηκε στα 98,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Αυγούστου, δείχνουν τα στοιχεία του BloombergNEF.

Η πτώση έρχεται σε μια στιγμή που οι υπόγειοι θάλαμοι αποθήκευσης που συνήθως γεμίζουν με αέριο κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού δεν είναι κοντά στο να γεμίσουν. Με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης των ΗΠΑ μόλις 10 εβδομάδες μακριά, οι ανησυχίες αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει.