Ενεργειακή κρίση: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – «Εκτοξεύτηκε» και το φυσικό αέριο

509

Σε ανοδική πορεία παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου, με το ράλι να τροφοδοτείται από τη λήξη των συμβολαίων του Φεβρουαρίου και την επιδείνωση του καιρού στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία και η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων διεθνώς, καθώς και η στρατιωτική ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Φεβρουαρίου NGG22 σημείωσε χθες ιστορικό ρεκόρ ανόδου +46,5%, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου είχε άνοδο 6,1%.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παραμένει στην περιοχή των 90 δολαρίων το βαρέλι, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2014. Το αργό βρίσκεται στα 86,93 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,37%, σε υψηλό επτά ετών, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ανέκαμψε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, διαβρώνοντας τα αποθέματα.

Οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει όσον αφορά την ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι μία σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος κρύβει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ειδικότερα όσον αφορά τα ενεργειακά εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό άεριο, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμιά διαταραχή στις προμήθειες.

Στο μεταξύ μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει πρόβλεψη με βάση την οποία το 2022 οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι την ώρα που η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο σφιχτή, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Οι παραγγελίες για αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eustream. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από το κανονικό.

Στη χώρα μας, οι τιμές λιανικής παραμένουν στα ύψη. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης την περασμένη Δευτέρα ήταν 1,802 ευρώ το λίτρο. Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ. αγγίζει τα 2 ευρώ (1,947 ευρώ το λίτρο) και του ντίζελ 1,547 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,212 ευρώ, όμως αναμένεται να έχει αυξηθεί λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας.