ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021. Τα εκκαθαριστικά αφορούν σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με το συνολικό ποσό του φόρου που θα πληρωθεί να αναμένεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με προσαρμοσμένες τις δόσεις στα δεδομένα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών – πέντε δόσεις εκ των οποίων η πρώτη διπλή – αναρτήθηκαν πριν από λίγα λεπτά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα myaade για να εντοπίσουν το ποσό που τους έχει βεβαιωθεί. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της επιλογής οφειλές προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα το ποσό που έχει καταλογιστεί αλλά και το δοσολόγιο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου “δήλωση Ε9-ΕΝΦΙΑ” προκειμένου να εκτυπωθεί το εκκαθαριστικό του 2021, η ειδοποίηση πληρωμής του φόρου και τα στοιχεία δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Η 1η και η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα έως τις 29 Οκτωβρίου, η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, η 4η δόση στις 31/12 ενώ η 5η και η 6η δόση θα πρέπει να πληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου και την 28η Φεβρουαρίου του 2022 αντίστοιχα.

Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα υπάρξει ενώ όσοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που θα κριθεί με τα εισοδήματα που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 50%.

Το όριο είναι 9000 ευρώ για τον ανύπαντρο, 10.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Όσοι πυρόπληκτοι έκαναν και χθες τη δήλωση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr θα απαλλαγούν για τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο κατεστραμμένο ακίνητο (και όχι συνολικά για την περιουσία τους) ενώ αυτόματα θα διαγραφεί ο φόρος για τους δύο δήμους της Εύβοιας που επλήγησαν περισσότερο. Πρόκειται για τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού.

Δύο οι τρόποι εντοπισμού του ποσού που θα πληρώσετε. Μέσα από το παλαιό site της ΑΑΔΕ (aade.gr) μπορείτε να εντοπίσετε το ποσό της οφειλής. Επίσης μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα μπορείτε από το απόγευμα και μετά να βρείτε και το ποσό που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο μέσα από το τελικό εκκαθαριστικό.

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι τα ίδια με τα περσινά για όσους δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2020, θα έχουν αυξομειώσεις για όσους απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο, θα είναι “φουσκωμένα” για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ενώ για πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι “κουρεμένος” κατά 50% ή ακόμη και 100%.

Τα 6 βήματα για το εκκαθαιστικό σας

– Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
– Eπιλέξτε το παράθυρο “Εφαρμογές”
– Κατόπιν επιλέγετε το “Πολίτες”
– Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ”
– Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
– Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.