Η Γερµανίδα πολιτικός βλέπει καθηµερινά οµάδες ευρωβουλευτών στο γραφείο της, συνοµιλεί τηλεφωνικά µε επικεφαλής ευρωκοινοβουλευτικών οµάδων και µε άλλους θεσµικούς παράγοντες και γενικά κάνει µια πλήρη εκστρατεία – µέχρι τις 18 Ιουλίου: Στη 1 το µεσηµέρι τότε, το Ευρωκοινοβούλιο, υπό τη νέα του πια σύνθεση, θα ψηφίσει στο Στρασβούργο για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι συσχετισμοί
Πώς έχουν τα πράγµατα εκεί; Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα συγκεντρώνει 188 έδρες (από 176) και το «µασάζ» φαίνεται πως αποδίδει, αφού ακόµα και η γαλλική Κεντροδεξιά, που είχε αµφισβητήσει αρχικά τη Φον ντερ Λάιεν, πιθανότατα θα την ψηφίσει (σ.σ.: η ψηφοφορία είναι µυστική).
Οι Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες έχουν 136 έδρες (από 139), είναι ικανοποιηµένοι µε την επιλογή του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και εκτιµάται ότι θα ψηφίσουν µε ελάχιστες απώλειες.
Οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew έχουν 77 έδρες (από 102), ο φυσικός τους ηγέτης, Εµανουέλ Μακρόν, έχει άλλα, πιο πιεστικά ζητήµατα που τον απασχολούν και αρκετοί ενδέχεται να καταψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία ελπίζει να «ισοφαρίσει» τις απώλειες αυτές µέσω του πολιτικού «φλερτ» που κάνει στην οµάδα των Πρασίνων, που αριθµεί 53 ευρωβουλευτές.
Αθροιστικά, τα τρία κόµµατα που στηρίζουν δηµόσια τη Φον ντερ Λάιεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, µε 401 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720, και η ίδια χρειάζεται κατ’ ελάχιστο 361 ψήφους για να εκλεγεί, µε αναλυτές να εκτιµούν ότι βρίσκεται στο όριο.
«Φωτιά» έχουν πάρει οι διεργασίες για τους επιτρόπους
Παράλληλα µε αυτές τις διεργασίες, «φωτιά» έχουν πάρει και άλλες διαβουλεύσεις, αυτές για τους επιτρόπους της νέας Κοµισιόν. Η Φινλανδία, για παράδειγµα, έχει ήδη συµφωνήσει η νέα της επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν, την Ιρλανδία θα εκπροσωπεί στην Κοµισιόν το διάστηµα 2024-2029 ο µέχρι πρότινος υπουργός Οικονοµικών, Μάικλ Μακ Γκραθ, ενώ η Γαλλία επιζητά εκ νέου το χαρτοφυλάκιο της βιοµηχανίας µε τον Τιερί Μπρετόν.
Για την Ελλάδα, η προτεραιότητα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο µε διευρυµένες αρµοδιότητες, όπως για παράδειγµα είναι αυτά της άµυνας, της ενέργειας, της διεύρυνσης και της γεωργίας.
Τα ονόµατα που ακούγονται στο παρασκήνιο για τον επόµενο Ελληνα επίτροπο είναι του σηµερινού αντιπροέδρου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του ΥΠ.ΕΞ., Γιώργου Γεραπετρίτη, της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραµέως, του γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου.
Πηγή: Parapolitika.gr