Εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες στον Έβρο σε ελληνικό έδαφος, 4 χλμ νότια της νησίδας

Σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι 38 Σύροι μετανάστες, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λέμβο και περισυνελέγησαν από τις ελληνικές αρχές για να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια. Οι ελληνικές αρχές τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Η αρχική τους τοποθεσία είχε εξεταστεί με θερμικές κάμερες από τις αρχές όμως δεν είχε βρεθεί κάποιο ίχνος τους, ενώ φαίνεται να κινήθηκαν μέσα στη νύχτα προς την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα. Οι μετανάστες, ανάμεσά τους και μια έγκυος γυναίκα και 7 παιδιά, είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μεταφέρθηκαν στο φυλάκιο των Καστανιών όπου εξεταστούν από τις υπηρεσίες ασύλου και στη συνέχεια, αφού τους δοθεί φαγητό και νερό, θα μετακινηθούν σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) είχε προειδοποιήσει ότι 39 πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι στη νησίδα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:
Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.