Επανέλαβε στη Βουλή την απολογία του για το partygate o Μπόρις Τζόνσον – «Ανέντιμο» τον χαρακτήρισε ο Στάρμερ

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε αργά το απόγευμα, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, την «ολόκαρδη» απολογία του για τη συνάθροιση του Ιουνίου του 2020 για τα γενέθλια του στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

Για τη συνάθροιση αυτή τού επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, καθώς κρίθηκε ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων του lockdown λόγω πανδημίας.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε επίσης ότι δεν συνειδητοποίησε τότε ή μετέπειτα ότι αυτού του είδους η συνάντηση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν από προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας, συνιστούσε παραβίαση των κανόνων.

«Ήταν δικό μου λάθος και απολογούμαι ανεπιφύλακτα», είπε ο κ. Τζόνσον. «Σέβομαι την έκβαση της αστυνομικής έρευνας, η οποία συνεχίζεται», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι κατανοεί τον πόνο, το θυμό και την απογοήτευση των πολιτών, που αναμένουν καλύτερα πράγματα από τον Πρωθυπουργό τους, αλλά, όπως πρόσθεσε, αυτό ενισχύει την αίσθηση καθήκοντος που έχει απέναντί τους.

Αντιδρώντας σε αυτή την πρώτη τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ προέβη σε σκληρούς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

«Τι ανέκδοτο!», είπε αρχικά ο κ. Στάρμερ. «Ο κόσμος δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο Πρωθυπουργός, ξέρουν περί τίνος πρόκειται. (…) Γνωρίζει ο ίδιος ότι είναι ανέντιμος και ότι είναι ανίκανος να αλλάξει. (…) Δεν έχει ντροπή», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι αν ο κ. Τζόνσον είχε «καθόλου σεβασμό» για τους ανθρώπους που θυσίασαν τόσα πολλά κατά την πανδημία, θα είχε παραιτηθεί.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ είπε πως ο Πρωθυπουργός λυπάται μόνο επειδή αποκαλύφθηκε αυτό που ξέρουν «ακόμα και οι σκύλοι στο δρόμο», ότι δηλαδή παραβίασε το νόμο – κάτι για το οποίο οφείλει να παραιτηθεί.

Επίθεση κατά του κ. Τζόνσον εξαπέλυσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Μαρκ Χάρπερ, που είπε πως δεν τον θεωρεί πλέον άξιο του σπουδαίου αξιώματος που κατέχει.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί πρότασης της αντιπολίτευσης για παραπομπή του Μπόρις Τζόνσον στην κοινοβουλευτική επιτροπή ασυλίας, ώστε να εξεταστεί αν παραπλάνησε εσκεμμένα το σώμα όταν έλεγε πως δεν υπήρξε παραβίαση των κανόνων του lockdown. Η εκτίμηση των πολιτικών συντακτών είναι ότι η πρόταση θα καταψηφιστεί από την ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην πρώτη δήλωσή του στη Βουλή μετά από τις διακοπές του Πάσχα, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε μετά από το partygate και στις διεθνείς προσπάθειες να ηττηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν στη Ρωσία. Όπως σχολίασε μεταξύ άλλων ο Βρετανός Πρωθυπουργός, εγκωμιάζοντας την ουκρανική αντίσταση ως το μεγαλύτερο πολεμικό επίτευγμα του 21ου αιώνα, «ο Πούτιν αλαζονικά υπέθεσε ότι θα καταλάμβανε το Κίεβο εντός ημερών».