Επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία ζητά η Κύπρος

Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η παρατεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και η επέκταση των κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, ήταν το κύριο αντικείμενο της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Ανασταδιάδη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 278 κρατών – μελών της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.

Αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο κ. Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε ως μια σαφή ένδειξη «απουσίας σεβασμού» της Κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν προς τις αρχές που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση,.

Ενδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.