Επιδημία… λουκέτων στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ

Η πανδημία ήρθε να καταφέρει ακόμη ένα ισχυρο πλήγμα στους παραδοσιακούς παίχτες του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από την οξύτατο ανταγωνισμό και τη στροφή των καταναλωτών στις online αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία της BDO USA, που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, το πρώτο εξάμηνο του έτους υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα συνολικά 18 όμιλοι λιανικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων στους κλάδο ένδυσης- υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και πολυκαταστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι γνωστά ονόματα όπως οι JC Penney, Stage Stores και Neiman Marcus.

H τάση αυτή συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, καθώς η αγορά λιάνικης λύγιζε υπό το βάρος της πανδημίας. Από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου είχαμε επιπλέον 11 χρεοκοπίες. Mεταξύ των «θυμάτων» οι Brooks Brothers, Ascena Retail και Tailored Brands.

To 2020 κινείται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2010, όταν συνολικά 48 όμιλοι λιανικής στις ΗΠΑ κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-09. Ήδη έχει ξεπεραστεί ο περσινός απολογισμός των 22 χρεοκοπιών.