Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ για την εξομάλυνση των σχέσεων

300

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την ομόλογό του για τη συνεισφορά της υπέρ της χώρας του.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει την επιθυμία του να ανοίξει “μια νέα σελίδα” με την ΕΕ, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και διμερή θέματα.

Η προσέγγιση Ερντογάν

Η Τουρκία έχει βρεθεί σε δεινή θέση, ειδικά μετά και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400. Εξάλλου η σημερινή επικοινωνία με τη Μέρκελ έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

“Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ” και να “ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της” και “στη βάση κοινών συμφερόντων”, είχε πει ο Ερντογάν στον Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Κατά τον Ερντογάν μάλιστα, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο “θετικού” κλίματος.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στην νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.