Επικοινωνία Μπάιντεν – Σι εν μέσω εντάσεων στην Ταϊβάν και ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

352
Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία αύριο Πέμπτη, εν μέσω νέων εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η διαχείριση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης το επίκεντρο της επικοινωνίας.

Η πέμπτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται, καθώς η Κίνα έχει προχωρήσει σε αυξημένες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν, για την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται πως αποτελεί έδαφός του.

«Τα πάντα γύρω από τις εντάσεις για την Ταϊβάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και το πώς διαχειριζόμαστε καλύτερα τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο οικονομιών μας», θα συζητηθούν, ανέφερε ο Κίρμπι.

«Η επικοινωνία έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει ήδη αρκετά πλούσια ατζέντα», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε σε τακτική ενημέρωση την Τετάρτη στο Πεκίνο, αν επιβεβαιώνει την επικείμενη επικοινωνία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες να προσθέσει.

Δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν

Με βάση την πολιτική τους για μία Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επαναλάβει ότι η στάση του δεν έχει αλλάξει, παρά τις εικασίες για πιθανό ταξίδι της Πελόζι.

Η «πολεμική» στη ρητορική της Κίνας για το πιθανό ταξίδι μόνο κλιμακώνει τις εντάσεις, πρόσθεσε ο Κίρμπι. «Θεωρούμε ότι αυτό δεν βοηθά και σίγουρα δεν είναι καθόλου απαραίτητο δεδομένης της κατάστασης», τόνισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση συζητά την άρση δασμών σε κινεζικά προϊόντα ως τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά ο Κίρμπι ανέφερε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις πριν από την επικοινωνία.