Επικρίσεις στην ΠτΔ: Η υποβάθμιση μιας εστίας ανησυχίας σε προσωπική αντιπαλότητα

1867

H πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την πρώτη σχεδόν μέρα της εκλογής της στο προεδρικό θώκο, έχει γίνει στόχος επικριτικών δημοσιευμάτων.

Πότε για τις δηλώσεις της, πότε για την διακόσμηση του γραφείου της, πότε για τις επισκέψεις της, πότε για τα άρθρα της και τις δημόσιες τοποθετήσεις της μέσω της σελίδας της στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα για το πώς κάθεται απέναντι σε έναν ηγέτη. Όντως κάποιες επιθέσεις μοιάζουν “περί όνου σκιάς”. Άλλες, πάλι, φαίνεται πως ίσως συνδέονται και με τον προκάτοχό της. Όμως η υποβάθμιση του όλου θέματος σε προσωπική αντιπαλότητα προδίδει απουσία γενικής αντίληψης, αν όχι ασύγγνωστο ελιτισμό.

Δυστυχώς, το περιβάλλον της ΠτΔ φαίνεται πως αδυνατεί να δει ότι πίσω από αυτό που επιχειρεί να υποβαθμίσει σε προσωπικό θέμα υποφώσκει ένα ζήτημα υψηλού πολιτικού κινδύνου, που αφορά ευαίσθητους συμβολισμούς και την έλλειψη σεβασμού προς ένα ισχυρό κομμάτι των ψηφοφόρων και των στελεχών του κόμματος που έκανε την κα Σεκαλλαροπούλου Πρόεδρο.

Η “επίθεση” για τον εθνικό ύμνο και η υπεραπλούστευση

Η τελευταία αφορμή για σφοδρή επίθεση ήταν η μη ανάκρουση του εθνικού ύμνου κατά την προσέλευση της κ. Σακελλαρoπούλου στην Μητρόπολη της Αθήνας προκειμένου να παρακολουθήσει την δοξολογία για το νέο έτος, που ενόχλησε πολλούς.

Η εφημερίδα Εστία ανέφερε ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή στην μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων να μη γίνει ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την χαρακτηρίζει “θηλυκό ιέρακα” του εκσυγχρονισμού. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του ανέφερε βέβαια ότι η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη για την προετοιμασία της τελετής και είχε να κάνει με την επιβαλλόμενη απουσία λόγο κορονοϊού, του προβλεπόμενου τμήματος της στρατιωτικής μουσικής το οποίο θα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο. Εντούτοις, σε εποχές ακραίας δυσπιστίας, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Θα μπορούσαν τον εθνικό ύμνο να ψάλλουν οι ιερείς μετά τη λειτουργία, τονίζουν οι επικριτές: “Κάποιοι θεώρησαν πως η απουσία του ύμνου από την περίσταση είναι επιτρεπτή”.

Η εφημερίδα Εστία μπορεί να είδε “αντεθνικό και εκσυγχρονιστικό δάκτυλο” στο όλο θέμα, όμως σίγουρα δεν ήταν η μόνη που εκδήλωσε ενόχληση. Την σκυτάλη πήραν και μέσα και  ιστοσελίδες, που συχνά εκφράζουν ανησυχία και αντίθεση στις αποφάσεις και τις συμβολικές πράξεις και παραλείψεις της Πρόεδρου. Οι υποστηρικτές, πάντως, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρατηρούν ότι τα επικριτικά κείμενα της Εστίας αλλά και των ιστοσελίδων που πρωτοστατούν στην κατακραυγή, επιχειρούν ευθεία σύγκριση με τον προκάτοχό της Προκόπη Παυλόπουλο, υπονοώντας πως είναι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων.

Ακόμα και βαθμός αλήθειας να υπάρχει στην προσέγγιση, είναι σίγουρα μια εύκολη λύση για να ρίξει κανείς το ανάθεμα και τις ευθύνες μιας κατακραυγής που αρχίζει να θυμίζει την “αγάπη” που οι περισσότεροι Έλληνες εκφράζουν για την κα Αγγελοπούλου και την Επιτροπή της.

Τα καριοφίλια στο γραφείο και οι κίνδυνοι για τη συνοχή

Πράγματι, πρόσφατο άρθρο στην Εστία στις 30 Δεκεμβρίου, την επέκρινε δριμύτατα επειδή απομάκρυνε από το γραφείο της όπλα του αγώνα του 1821. Μάλιστα, η Εστία κάνει τη σύγκριση με παλιότερη φωτογραφία του Προκόπη Παυλόπουλου, στην οποία τα καριοφίλια φαίνονται στην βιβλιοθήκη του γραφείου του. Όμως η εφημερίδα δεν μένει μόνο στα καριοφίλια, αλλά κατηγορεί την κ. Σακελλαροπούλου γιατί άλλαξε και πίνακα ζωγραφικής του Γερμανού ζωγράφου Peter von Hess με τίτλο “Παλικάρια ατενίζοντας την Ακρόπολη”, που και πάλι φαίνεται σε παλιά φωτογραφία του Προκόπη Παυλόπουλου, και φτάνει στο σημείο να διερωτάται αν την ενοχλεί η θέα της Ακρόπολης.

Αντίστοιχη κριτική έγινε και για το άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο οποίο η πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσσεται κατά του εθνοκεντρικού προστατευτισμού και αναφέρει ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωση στην δήθεν εθνική ασφάλεια. Αυτό το άρθρο κάποιοι ευφάνταστοι το είδαν μέχρι ως πρόβα συγκυβέρνησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και αναζήτηση ενός νέου Λουκά Παπαδήμου… Θα ήταν ίσως αστείο, αν το θέμα τελείωνε εδώ.

Ακόμα χειρότερα, όμως, κάποιοι άλλοι, εντός της ΚΟ της ΝΔ αυτή τη φορά, που έχουν συκοφαντηθεί και υβριστεί ακραία από την εφημερίδα που η ΠτΔ επέλεξε για το γραπτό της πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα, λέγεται πως δεν είδαν το θέμα τόσο θεωρητικά, ούτε και συνομωσιολογικά. Η ενόχληση είναι σφοδρή και απτή και προέρχεται από εκείνους που είδαν την ΕΦΣΥΝ να αναπαράγει με αήθεια υπερθεματίζοντας φανατικά την προπαγάνδα σκευωρών ενάντια σε πρωτοκλασάτα και ιστορικά στελέχη της ΝΔ.

Δεν είναι τα λεπτά των δηλώσεων για την Αγιά Σοφιά…

Μπροστά στα εκρηκτικά που η ΠτΔ βάζει στα θεμέλια της συμπολιτευτικής συνοχής, η εφημερίδα Εστία, που είχε φτάσει στο σημείο να μέτρα ακόμη και τις ώρες και τα λεπτά που η πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δήλωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αν αυτή έγινε πριν ή μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, ίσως περνά σε δεύτερη μοίρα.

Αν ορισμένοι ανησυχούν επειδή κάποιοι σε ημερήσια σχεδόν βάση “σκανάρουν” τις κινήσεις και τις δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου, αλλά και το τι βρίσκεται το γραφείο της και το τι αλλάζει κάθε φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ρίξουν χολή υπονοώντας πόσο καλός πρόεδρος ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος και πόσο μη αντάξια του είναι η σημερινή πρόεδρος, ανησυχούν για το λάθος ζήτημα. Το cancel culture, η κουλτούρα ακύρωσης προσωπικοτήτων που δίδαξε η αριστερά πλέον αγγίζει όσους τόσα χρόνια την ανέχονταν. Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την απροσεξία του επιτελείου της κας Σακελλαροπούλου υπερβαίνει κατά πολύ μια κόντρα με τον προκάτοχό της.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο ιθύνων πολιτικός νους αυτή αυτού του καθημερινού ιδιότυπου σκαναρίσματος που προκαλεί τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ίσως είναι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω των φιλικών σχέσεων που έχει με συγκεκριμένους δημοσιογράφους της εφημερίδας ,αλλά και γιατί όπως αναφέρουν ποτέ δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν προτάθηκε για μια δεύτερη προεδρική θητεία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα κάποιοι άλλοι με ιδιαίτερο καυστικό χιούμορ θέτουν το ερώτημα “Εσύ παρακολουθείς πιο συχνά την πρώην σου ή ο Προκόπης Παυλόπουλος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου”;

Δυστυχώς, ακόμα και όντως ανάγονται στον πρώην ΠτΔ κάποιες επικρίσεις στη νυν ΠτΔ, όσοι εστιάζουν εκεί αγνοούν το πραγματικό πρόβλημα.

Με πληροφορίες από thetoc.gr