Επιμένει η Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την πρόταση μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, με την Κομισιόν να επιμένει ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική τις ώρες αιχμής. Η υποχρεωτικότητα όμως του μέτρου δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Κομισιόν είναι ξεκάθαρη στην πρότασή της για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής, δηλαδή νωρίς το πρωί και νωρίς το απόγευμα, από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Το έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει υποχρεωτικά να μειώσουν την χρήση ρεύματος για μέσο όρο 3-4 ώρες την ημέρα τουλάχιστον 5% – πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές.

Αυστρία, Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας του μέτρου ενώ πολλοί θέλουν να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Ξεκάθαρα κατά είναι η Κύπρος και η Μάλτα ενώ η Αθήνα έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. 30 Σεπτεμβρίου θα συζητήσουν το θέμα οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας. ΟΝ 2. Και ενώ οι ευρωπαίοι Σαράντη ψάχνουν ακόμη να βρουν τα πατήματά τους στην ενεργειακή κρίση, μια νέα δημοσκόπηση στη Σλοβακία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πάνω από τους μισούς πολίτες θέλουν νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Και ενώ οι ευρωπαίοι ψάχνουν ακόμη να βρουν τα πατήματά τους στην ενεργειακή κρίση, μια νέα δημοσκόπηση στη Σλοβακία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πάνω από τους μισούς πολίτες θέλουν νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Η εν λόγω δημοσκόπηση έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Σλοβακία και ανησυχία στις Βρυξέλλες. Πάνω από το 50% των Σλοβάκων θα καλωσόριζαν τη στρατιωτική νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας. Εδώ να υπενθυμίσουμε δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη στο ΜΕGA προ ημερών ότι εάν δεν βρεθεί λύση στις τιμές ενέργειας τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χάσουν την στήριξη των πολιτών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.