Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος

Στην σκιά του πολέμου, αναμένεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος. Χθες, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους κατέληξε τελικά σε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια τόσων ανθρώπων αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενημερώνοντας παράλληλα πως όλες οι μονές έχουν εντείνει τις δεήσεις και τις προσευχές τους για την κατάπαυση του πυρός ενώ την ίδια ώρα έχουν ενταθεί οι δημοσιοποιήσεις από αγιορείτες μοναχούς, για διείσδυση της Ρωσίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκινά περιοδεία με βαρύνουσα σημασία στο Αγιον Ορος και τη Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα οργανώνεται ειδικό συνέδριο προς τιμήν του για τα 30 χρόνια από την εκλογή του, μετά και την ανακήρυξη χθες, του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας των Σκοπίων από το Πατριαρχείο Σερβίας, ύστερα από την αναγνώριση της μέχρι τότε σχισματικής Εκκλησίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος από τις 27 ως τις 29 Μαΐου και συγκεκριμένα τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα εισέλθει με το καραβάκι της γραμμής στο Άγιο Όρος την Παρασκευή το απόγευμα και αφού γίνει η επίσημη υποδοχή θα διανυκτερεύσει στις Καρυές. Το πρωί του Σαββάτου θα λειτουργήσει στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας της Μονής Ιβήρων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Μονή Μεγίστης Λαύρας και ακολούθως στη Μονή Καρακάλλου για προσκύνημα.Το απόγευμα του Σαββάτου θα περιηγηθεί στις Καρυές όπου θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή. Την Κυριακή θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και λιτανεία της εικόνας Άξιον Εστί και προς το μεσημέρι ο Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

Στην έξοδο από το Άγιον Όρος στην Ουρανούπολη, οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος ήταν τον Οκτώβριο του 2019, μετά από πρόσκληση της Μονής Ξενοφώντος για τη συμπλήρωση 200 ετών από το νέο Καθολικό της Μονής.

Οικουμενικὸς Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας
Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας» διοργανώνουν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στόχος του συνεδρίου είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές να αναδειχθεί το πολυσχιδὲς έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη του μακροβιότερου στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης όλων των εποχών και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον σύγχρονο κόσμο.

Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρία την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 18.00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Την ίδια μέρα στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κεντρική είσοδο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε Καλαμαριά, δήμο Θερμαϊκού και στη Δράμα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταβαίνει στη Δράμα, προκειμένου να ψάλλει τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου.

Στη συνέχεια θα πάει στην Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρόσκλησης της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του δήμου Καλαμαριάς και του δήμου Θερμαϊκού. Κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης του, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά, ενώ την επομένη θα παραστεί μεταξύ άλλων στη θεμελίωση του sensory park, ενός πάρκου για άτομα με αναπηρίες που θα κατασκευαστεί στην Καλαμαριά και σε εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών από τη μικρασιατική καταστροφή.

Την τρίτη ημέρα, θα ξεναγηθεί με καραβάκι στην ακτογραμμή του δήμου Θερμαϊκού, ενώ η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί το πρωί της 1ης Ιουνίου με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Μηχανιώνα και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.