Πλήθος σχολίων για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δημοσιεύεται στον γερμανικό τύπο. Οι αρθρογράφοι επικεντρώνονται στην πρωτοφανή αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται και στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής: «Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατηγορούν τη χώρα για ‘συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες’ και εννοούν την τουρκική τακτική στη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Φεβρουάριο πλοίο του τουρκικού ναυτικού εμβόλισε ελληνικό πλοίο στο Αιγαίο.
Επιπλέον στα ανοιχτά της Κύπρου το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε ερευνητικό σκάφος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου EΝΙ, το οποίο βρισκόταν εκεί για έρευνες υδρογονανθράκων. Η Τουρκία ζητά τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στην εκμετάλλευση των πόρων.
Τα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν την ‘απόλυτη αλληλεγγύη’ τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησαν επειγόντως από την Τουρκία να σταματήσει ‘αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου’».
Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίστηκαν ενωμένα στη συνάντηση των Βρυξελλών: «Η πρωτοφανής αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων οφείλεται σε έξωθεν πιέσεις. Η επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο στο Σάλσμπερι, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ – αυτές οι προκλήσεις βάζουν τα τρέχοντα θέματα στο περιθώριο. Και όχι μόνο. Οι απειλές αυτές κατάφεραν να επισκιάσουν υποβόσκουσες διαμάχες και προβλήματα» εκτιμά η Rhein Zeitung.
«Στόχος της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ήταν να αντιταχθεί αφενός στον επικεφαλής του αμερικανικού εμπορικού πολέμου Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου στον νέο μαχητή του Ψυχρού Πολέμου Βλάντιμιρ Πούτιν. Και η ΕΕ δεν τα πήγε άσχημα. Τουλάχιστον τα πήγε τόσο καλά που η Τερέζα Μέι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να επαινέσει αυτή τη φορά τα πλεονεκτήματα της Ένωσης» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.
Στη Βρετανία αναφέρεται και η Neue Osnabrücker Zeitung: «Το πόκερ για το Brexit συνεχίστηκε με αμείωτο ζήλο και στη Σύνοδο Κορυφής. Οι Βρετανοί δεν καταθέτουν σοβαρές προτάσεις και προτιμούν να καταφεύγουν σε πιο γενικόλογες θέσεις όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα κεντρικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Θα πληρώσει το Λονδίνο τον τελικό λογαριασμό ύψους δισεκατομμυρίων; Ποια θα είναι τα σύνορα με την Ιρλανδία; Πώς θα συνεχιστεί το εμπόριο; Την ίδια ώρα η ημερομηνία εξόδου της χώρας, τον Μάρτιο του 2019, πλησιάζει όλο και περισσότερο. Μπορεί το κλίμα να ήταν φιλικό και η Σύνοδος να στήριξε την πρωθυπουργό στη διαμάχη με τη Ρωσία, αλλά όσον αφορά το Brexit όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Πολλές από τις κόκκινες γραμμές μπορεί στο τέλος να ξεθωριάσουν».
Πηγή dw