Επιστρέφει ο Τζόνσον; – Στήριξη από τρεις υπουργούς

ΜπόρΙς Τζόνσον

Εμπρός …πίσω για το κόμμα των Συντηρητικών στη Μ. Βρετανία, που μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, επιστρέφει σε μια κούρσα διαδοχής εξπρές με πιθανούς πρωταγωνιστές πρόσωπα του όχι και τόσο ένδοξου παρελθόντος.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος προκάλεσε στην παραίτηση του πρώτου από την πρωθυπουργία, είναι οι πιθανοί αντίπαλοι στη νέα κούρσα διαδοχής.

Σε αυτό που θα αποτελούσε μια απίστευτη επιστροφή, ο Τζόνσον που εκδιώθηκε πριν από μόλις τρεις μήνες από τους βουλευτές του κόμματος του, φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις μετά την εκκωφαντική αποτυχία της Τρας.

«Νομίζω ότι έχει αποδεδειγμένες επιδόσεις στο να φέρνει ανατροπές. Μπορεί και πάλι να το κάνει. Και είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι μου ακούνε αυτό το μήνυμα δυνατά και κ αθαρά», σχολίασε ο βουλευτής Πωλ Μπρίστοου σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο LBC.

«O Μπόρις Τζόνσον είναι ο χαρακτήρας που τρέμει το Εργατικό Κόμμα», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι  θα κέρδιζε τις ερχόμενες εκλογές.

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες έδειξε το πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι Συντηρητικοί, το κόμμα του οποίου ηγείται η Λιζ Τρας, στα μάτια της βρετανικής κοινής γνώμης και συγκεντρώνει μόλις 14% με το κόμμα των Εργατικών να είναι μακράν πρώτο.

Στήριξη από υπουργούς 

Πάντως ήδη κάποιοι  έχουν αρχίσει να δηλώνουν δημόσια τη στήριξη τους στο πρόσωπο του. Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ είναι ο πρώτος βουλευτής των Συντηρητικών και υπουργός   που δήλωσε τη στήριξη του με ανάρτηση του στο Twitter με το hashtag BorisorBust δηλαδή «Μπόρις ή διάλυση».

Ακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας που δήλωσε ότι κλίνει προς τον Τζόνσον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και ο Υπουργός Σχολείων Τζόναθαν Γκούλις, δήλωσε την στήριξη του στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, καθώς ήταν ένας από τους 59 που είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση του τον Ιούλιο. Τώρα, πέντε μήνες μετά, σύμφωνα με τους Τάιμς ο Γκούλις δηλώνει «αν βγει μπροστά, ο Μπορις Τζόνσον θα έχει την στήριξη μου. Έχω πολλούς ανθρώπους στην εκλογική μου περιφέρεια που μου λένε να φέρουμε πίσω τον Μπόρις!»

Η προοπτική ο Μπόρις Τζόνσον να φτάσει στο τελικό στάδιο της κούρσας για την ηγεσία του κομματος το οποίο τον εκδίωξε πριν λίγους μηνες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, σύμφωνα με τον ιδρυτή του σάιτ ConservativeHome.

Ο Τιμ Μοντγκόμερι σε δηλώσεις του στο BBC αναφέρει ότι ακούει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι μόνο πιθανό ότι θα ξεπεράσει το όριο της στήριξης των 100 βουλευτών που επιβάλλεται για να διεκδικήσει την αρχηγία αλλά ότι θα εξασφαλίσει τελικά στήριξη σχεδόν από 140 βουλευτές.

Ο Μοντγκόμερι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλοί Τόρις που απεχθάνονται την ιδέα ο Τζόνσον να αναδειχθεί και πάλι ηγέτης αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν θέλουν να δουν σε αυτήν  την θέση τον Σουνάκ.

«Είχε την ευκαιρία του»

Στην κατηγορία των πρώτων ανήκει ο σερ Ντέιβιντ Λιντινγκτον, μέλος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, που σε συνέντευξη του στο BBC τόνισε ότι ο Τζόνσον είχε την ευκαιρία του ως πρωθυπουργός και δεν πρέπει να επιστρέψει γιατί τώρα «χρειάζεται ικανότητα σε μια εποχή μεγάλων οικονομικών προκλήσεων γι’αυτήν τη χώρα». Θύμισε εξάλλου ότι ο Τζόνσον αποπέμφθηκε με 60 υπουργούς και υφυπουργούς να λένει ότι δενήταν κατάλληλος να ηγείται μιας αποτελεσματικής διοίκησης…

Από την άλλη, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα αν δεν έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη 100 βουλευτών για να περάσει στον β’ γύρο. «Υποψιάζομαι ότι αν ο Τζονσον δεν πειστεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει 100 ή και περισσότερους και ότι θα έρθει δεύτερος σε αυτήν την ψηφοφορία, επειδή  ο Σουνάκ είναι ξεκάθαρα το φαβορί, τότε δεν θα βάλει υποψηφιότητα. Κατά τα λοιπά θα έθετε υποψηφιότητα γιατί όπως το σκέφτεται, δεν έχει κάνει τίποτα λάθος και εκπαραθηρώθηκε άδικα», σχολίασε στο sky news ο Γουίλ Γολντεν.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών όταν η πανδημία χτύπησε την Ευρώπη, είναι φαβορί σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, με δεύτερο τον Μπορις Τζόνσον και τρίτη την Πένι Μόρνταντ πρώην υπουργό Άμυνας.