Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους από σήμερα – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

 

Η ελευθερία επανέρχεται σε μεγάλο πλέον βαθμό από σήμερα για τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρχής γενομένης από σήμερα, αίρονται οι περιορισμοί της νυχτερινής απαγόρευσης, αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι. «Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πλέον, οι πολίτες που έχουν λάβει αμφότερες τις δόσεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.229.639. Εκείνοι θα μπορούν από σήμερα να απολαμβάνουν αυτή την ελευθερία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους, εξήγησε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε έναν χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Ωστόσο, τόνισε πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες».

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας σε κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια ακόμη και για τους όρθιους θαμώνες, ωστόσο αυτή παραμένει για την είσοδο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Το νέο πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα:

αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,

πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνον εμβολιασμένους και νοσήσαντες,

εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%. Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.

Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή

Θυμίζουμε πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.324 νέα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και 22 νέους θανάτους. Αυτή τη στιγμή 334 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα.

Η διάδοση στη βόρεια Ελλάδα καλά κρατεί, με την Αττική να καταγράφει επίσης ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 540 νέα κρούσματα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 357.

Σύμφωνα με την επιτροπή, υψηλή θετικότητα παρατηρείται σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη τείνει να βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Έτσι, σημειώνεται παράλληλα αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από νοσηλείες. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.