Έρχεται χαλάρωση των μέτρων εν μέσω αύξησης θανάτων και εισαγωγών;

Διχάζει και πάλι την κοινή γνώμη και μπερδεύει τους πολίτες η τακτική της Βαβέλ που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο θέμα της πορείας της πανδημίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κυβέρνηση και ειδικοί μιλούσαν για τις δύο δύσκολες εβδομάδες που ακολουθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ εξακολουθούν οι φωνές ειδικών που ισχυρίζονται ότι ενδέχεται νέα έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει τα τελευταία 24ωρα ότι έρχεται χαλάρωση των λίγων μέτρων που έχουν ληφθεί και έχουν αποδειχθεί ωστόσο αποτελεσματικά ως έναν βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Έχοντας πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, και υψηλά τους σκληρούς δείκτες αναφορικά με τους θανάτους και τις εισαγωγές, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα χαλαρώσει τα μέτρα, κάνοντας λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας.

Χθες τα κρούσματα κινήθηκαν σε αριθμούς που αγγίζουν τις 20.000

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι εφόσον πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες μέρες θα εξετάσουν μια πρώτη «ελάφρυνση» των μέτρων.

 

Όπως λένε οι ίδιοι, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας – αρχές της μεθεπόμενης- θα έχουμε έναν μέσο όρο κρουσμάτων που θα κυμανθεί στις 10.000 νέες μολύνσεις και αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν (αρχικά) πίσω την απαγόρευση της μουσικής.

Και αυτό σε πρώτη φάση και πάντα με εφαρμογή μετά τις 26/1, ενώ αν πάμε ακόμη καλύτερα δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ταυτόχρονα το τέλος της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που σήμερα είναι στις 00:00.

Πάντως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο πρέπει ευλαβικά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά και να τηρούμε στο ακέραιο όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα ή βγει θετικό ένα rapid test ή το PCR.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 23/1

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.

Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.