Έρχεται στην Ελλάδα το σωτήριο φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Είναι εισπνεόμενο και μπορεί να χορηγηθεί κατ’ οίκον.

 

Ελπίδα σε Έλληνες ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό «γεννά» η έλευση -μέσα στο Σαββατοκύριακο- στη χώρα μας του Ισραηλινού καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, ο οποίος ανακάλυψε το πρωτοποριακό φάρμακο «EXO-C24», που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Το τελευταίο διάστημα ο διακεκριμένος επιστήμονας βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές και πιο συγκεκριμένα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με στόχο την άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία.

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr, οι συζητήσεις τελεσφόρησαν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Οι επαφές με την ελληνική πλευρά και η συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στη διεξαγωγή κλινικής έρευνας είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Σκοπεύω να επισκεφτώ την Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να δω από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες ασθενείς υπήρξαν εξαρχής η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι ελληνικές Αρχές και ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνουν μια αποτελεσματική και αποδοτική δουλειά πάνω στη διαχείριση της πανδημίας και θα χαρώ να συνεργαστώ μαζί τους», δηλώνει ο Ισραηλινός καθηγητής, η ομάδα του οποίου δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινώσει την ανακάλυψη του νέου φαρμάκου κατά της COVID-19, που βρίσκεται σε προχωρημένες μελέτες.

Ο Nadir Arber, αναφερόμενος στο φάρμακο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον ίδιο, τονίζει ότι «πρόκειται για μια σωτήρια θεραπεία που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους» και σημειώνει: «Στην ουσία πρόκειται για ένα αποτελεσματικό, γρήγορο και χαμηλού κόστους φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες και να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου».

Το εισπνεόμενο φάρμακο είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να χορηγηθεί κατ’ οίκον. Σε όλους τους ασθενείς το φάρμακο αποδείχθηκε ασφαλές και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. «Το δοκιμάσαμε σε 30 ασθενείς που νοσούσαν βαριά και οι 29 από αυτούς θεραπεύτηκαν εντός 3 έως 5 ημερών. Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες κλινικές φάσεις με ασφάλεια και συνεχίζουμε», επισημαίνει o κ. Arber.

Ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής χαρακτηρίζει ως θεαματικά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στη χώρα του, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία της επιστημονικής κοινότητας, καθώς το Ισραήλ μετρά πλέον μικρό αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η ανακάλυψη ενός φαρμάκου κρίνεται άκρως απαραίτητη, καθώς «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μια νέας, πιο απειλητικής μετάλλαξης ή η απώλεια της ανοσίας».