Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε ψωμί, κρέατα και τυποποιημένα προϊόντα

Η απειλή μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης σκιάζει την αγορά, καθώς εκρηκτικές είναι πλέον οι ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων.

Αλεύρι με νέες τιμές αυξημένες, ακόμη και κατά 80% παραλαμβάνουν πλέον οι αρτοποιοί.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, αναγκάζονται τώρα πια σε ανατιμήσεις κοντά στο 20%.

Ο φόβος για ελλείψεις σε άλευρα και σπορέλαια εντείνεται, με αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να βάζουν πλαφόν. O πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» προειδοποίησε για ανυπαρξία σχεδίου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

«Δεν υπάρχει σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Δεν έχει εκπονηθεί, πιθανότατα ούτε σε άλλες χώρες, που να μας βάζει στην νοοτροπία ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματα μας, ποιοι είναι οι χώροι και δυνατότητες αποθήκευσης, ποιες είναι οι μεταφορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες» τόνισε.

Ακριβό το κρέας

Το υψηλό κόστος ζωοτροφών αλλά και η αύξηση της ενέργειας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του κρέατος. Οι χονδρικές τιμές της κεντρικής αγοράς, δείχνουν ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30 – 5,80 ευρώ. Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό.

Η αμόλυβδη συνεχίζει να πωλείται άνω των 2 ευρώ παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στα χρηματιστηριακά ταμπλό την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το νέο άλμα των δύο τελευταίων ημερών στις τιμές του μπρεντ προμηνύει και νέο ράλι στην αντλία.