Τις τελευταίες εβδομάδες, στην κυβερνώσα παράταξη επικρατεί κλίμα εσωστρέφειας, με αποκορύφωμα την διαγραφή του Α. Σαμαρά από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά οργιάζουν, ενώ ουκ ολίγοι είναι αυτοί που μιλούν για πρόωρες εκλογές. Έχει όμως βάση αυτή η φημολογία;
- Χρήστος Τσάκος, φοιτητής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Σε συνέντευξη του, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά έκανε σαφές πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση, καθώς και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, δεξιότερα της ΝΔ.
Κάτι τέτοιο, πράγματι, δεν φαντάζει απίθανο. Βέβαια, πολλοί συνδέουν τον κ. Σαμαρά με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής, Α. Λατινοπούλου, το περιβάλλον του οποίου την στηρίξε υπογείως στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θα μπορούσε να βρει πολιτική στέγη εκεί ο πρώην πρωθυπουργός; Ούτε αυτό μπορούμε να το αποκλείσουμε, αν και μετά την προσφυγή του Κ. Μπογδάνου στην δικαιοσύνη για πιθανή πλαστογράφηση υπογραφών από την κ. Λατινοπούλου, πιθανώς ο κ. Σαμαράς να το ξανασκεφτεί. Στο προσεχές μέλλον, θαρρώ να πω πως θα έχουμε πιο σαφή δείγματα των προθέσεων του.
Όσον αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ακόμα επεξεργάζονται τα επόμενα τους βήματα. Όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς από τους «σαμαρικούς» βουλευτές δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον δρόμο που «χάραξε» ο Α. Σαμαράς, καθώς έτσι θα ρισκάρουν την πτώση της κυβέρνησης και την μη επανεκλογή τους.
Επομένως, πρόωρη προσφυγή στην κάλπη θα υπάρξει μονάχα αν το ίδιο το Μαξίμου επιδιώξει κάτι τέτοιο, εκτός απροόπτου φυσικά. Άλλωστε, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025, τυχών πρόωρες εκλογές θα διενεργήθουν με λίστα κι όχι με σταυροδοσία, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να «εκκαθαρίσει» όσους βουλευτές δεν είναι «μητσοτακικοί» και η ψήφος τους για τη ΠτΔ δεν θεωρείται απολύτως δεδομένη.
Η αποπομπή του Α. Σαμαρά από την ΝΔ, για δεύτερη φορά από το 1993, δρομολογεί αναμφίβολα σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η ομιλία του Κώστα Καραμανλή την Παρασκευή στην Πάτρα, η αντίδραση του οποίου, αναλόγως αν θα είναι έντονη ή μετριοπαθής, θα σηματοδοτήσει και το κλίμα εντός της συμπολίτευσης.