Έρευνα: Ένας στους τρεις Ευρωπαίους αναμένει πτώση στο βιοτικό του επίπεδο

212

Σε αυτήν τη δημοσίευση το europeanconservative.com σχολιάζει το αίσθημα ανασφάλειας των απλών πολιτών (ένας στους τρεις προς το παρόν), που έχει αρχίζει να σκεπάζει την Ευρώπη…

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε την πιο πρόσφατη έκδοση της εξαμηνιαίας δημοσκοπήσεώς του, Eurobarometer, υπερηφανευόμενο ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σπάσει νέο ρεκόρ στο 74%, με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων να περιμένει από την ΕΕ να είναι πιο ενωμένη μπροστά σε απειλές ασφάλειας (89%) και να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων (66%).

Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα ευρύ εντολή για να συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους—γρήγορη στρατιωτικοποίηση, οδηγούμενη από το σχέδιο ReArm Europe των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από χρέος, και να υποστηρίξουν την Ουκρανία “όσο χρειαστεί.

«Αυτό γίνεται σε βάρος των λίγων μελών που διαμαρτύρονται και δεν συμφωνούν με την κοινή χρηματοοικονομική ευθύνη ή την κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία, όλα στο όνομα της “ενότητας.»

Όπως πάντα, η λεπτομέρεια είναι το κρίσιμο σημείο, το οποίο η σύνοψη του Κοινοβουλίου αναφέρει μόνο στο τέλος. Εδώ βλέπουμε ότι η οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, και ότι πολλοί εγκαταλείπουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Φυσικά, αυτό δεν θα το βρείτε στα θριαμβευτικά ποστ των γραφειοκρατών της ΕΕ στα social media.

Από τη δημοσκόπηση, η κορυφαία προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα η ΕΕ είναι “η πληθωρισμός, οι αυξήσεις τιμών και το κόστος ζωής,” που επιλέχθηκε από το 43% των Ευρωπαίων. Στη δεύτερη θέση υπάρχει ισοψηφία ανάμεσα στον “αγώνα κατά της φτώχειας” και “την άμυνα και ασφάλεια” (και οι δύο στο 31%), ενώ ακολουθεί η “δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” με 29%.

Η κατηγοριοποίηση είναι κάπως παραπλανητική, καθώς θα μπορούσατε να συνδυάσετε την κρίση του κόστους ζωής με τα στοιχεία της φτώχειας και της ανεργίας, που θα είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ μεγαλύτερη αναλογία αυτών που επιθυμούν να εστιάσουν στην οικονομία παρά στην άμυνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 33% των Ευρωπαίων αναμένει ότι η ποιότητα ζωής τους θα μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια—a εντυπωσιακή πτώση επτά μονάδων μέσα σε μόλις έξι μήνες—σε αντίθεση με το 14% που πιστεύει ότι θα πάνε καλύτερα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, με το 53% και το 47% αντίστοιχα να προβλέπουν πτώση στην ποιότητα ζωής τους.

Αντί αυτών των στοιχείων, η έκθεση του Κοινοβουλίου εστιάζει σε μια νέα ερώτηση σχετικά με το τι θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ “για να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο.” Όταν το επικεντρώσουμε έτσι, η πρώτη απάντηση ήταν η άμυνα και η ασφάλεια (36%), ακολουθούμενη από την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα (32%), και την ενεργειακή ανεξαρτησία και υποδομές (27%).

Χωρίς χάρτη, αυτά τα ευρήματα διαχωρίζουν επίσης την Ευρώπη σε δύο γεωγραφικούς μπλοκ, με σχεδόν τέλεια διαχωρισμό. Οι συμμετέχοντες στις χώρες της Βόρειας-Δυτικής Ευρώπης—εκείνες βόρεια της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας—πιστεύουν ότι η άμυνα θα πρέπει να είναι η κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα, ενώ κάθε χώρα κάτω από αυτή τη γραμμή (συμπεριλαμβανομένων αυτών των τεσσάρων) διάλεξε είτε την οικονομία, τη γεωργία ή την εκπαίδευση, με την άμυνα να μην είναι καν στις τρεις πρώτες πολλές φορές.

Οι ερωτήσεις σχετικά με το αν η ΕΕ θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο (66%) ή να είναι πιο ενωμένη (89%) στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων ασφάλειας είναι επίσης δύσκολες, αν όχι πλήρως παραπλανητικές. Αυτές αναφέρονται στον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να ρωτούν ρητά τους Ευρωπαίους αν εγκρίνουν την προσέγγιση της ΕΕ στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης ή την ιδέα της αφαίρεσης της δικαιοδοσίας των κρατών μελών από το βέτο στο Συμβούλιο για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει ούτε μία άμεση αναφορά στην Ουκρανία στη μελέτη. Η τελευταία δημοσκόπηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι ακόμα εντελώς αποκομμένη από το τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο, όπως είναι από την αρχή.

Για μια, το 53% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να “πιέσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία”—διπλάσιοι από αυτούς (27%) που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει το Κίεβο να συνεχίσει τη μάχη. Η πλειοψηφία υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης σε κάθε χώρα που ερωτήθηκε, εκτός από την Εσθονία και τη Δανία.

Δεύτερον, παρά την όλη συζήτηση στις Βρυξέλλες σχετικά με την προδοσία του Δυτικού κόσμου από τον πρόεδρο Τραμπ, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (73%) θεωρεί ακόμα την Ουάσινγκτον σύμμαχο—συμπεριλαμβανομένου του 22% που λέει ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται “τα συμφέροντα και τις αξίες μας”—σε σύγκριση με μόνο το 11% που τις βλέπει ως ‘αντίπαλο’ ή ‘αντίπαλο.’

Η υποστήριξη για τις ΗΠΑ είναι υψηλότερη στην Ουκρανία, όπου το 94% τις θεωρεί σύμμαχο και μόνο το 4% όχι. Περισσότεροι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η προεδρία Τραμπ είναι “καλό πράγμα” για την παγκόσμια ειρήνη (33%) και για την Ουκρανία (26%), παρά αναμένουν ότι θα έχει αρνητική επίδραση (18% και 20%, αντίστοιχα).

Συνοπτικά, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν είναι στο πλευρό τους όσον αφορά την προσέγγιση που ακολουθούν για την Ουκρανία, τον Τραμπ και τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης γενικότερα, και ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις δοκιμαζόμενες οικονομίες τους παρά για οποιαδήποτε εξωτερική απειλή ασφαλείας (για να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών).

Πηγή europeanconservative.com

Πηγή: NewsFire.GR