Εργασιακό νομοσχέδιο: Την Τετάρτη η ψηφοφορία

«Κάνουμε βήματα μπροστά. Κάνουμε βήματα με τα οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές της Βουλής. «Είναι ένα νομοσχέδιο της σύγχρονης εποχής και πολύ απλά εσείς που μιλάτε για μεσαίωνα, έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στην ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα είναι τριήμερη και η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την Τετάρτη, 16 Ιουνίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

«Προφανώς, το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό, ακόμα και αν στρέφεται εναντίον σου. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και εννοείται, δεν θα μπορούσε κανείς να απαξιώσει οποιαδήποτε απεργία, πολύ περισσότερο απεργία που έχει προκηρυχθεί από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΓΣΕΕ», είπε ο υπουργός Εργασίας. Επικαλέστηκε ωστόσο τα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία, που δεν δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. «Στις τράπεζες, με βάση τη δική μας πληροφόρηση, η συμμετοχή ήταν από 2% έως 4%. Στα σούπερ μάρκετ μια αντίστοιχη συμμετοχή. Οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά, με εξαίρεση μερικές πτήσεις, σε μικρά νησιά το πρωί. Στη ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν γύρω στο 3,5%, στο ΔΕΔΔΗΕ 4,5 με 5%, στην ΕΥΑΘ 8,5%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ήταν στις τηλεπικοινωνίες, στον ΟΤΕ ήταν γύρω στο 15% μεσοσταθμικά, και στα ΕΛΤΑ 15,5% μεσοσταθμικά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει: «Μπορεί αυτοί που προκήρυξαν την απεργία να είναι ευχαριστημένοι. Είναι δικαίωμά τους. Αλλά εγώ έχω το δικαίωμα να πληροφορήσω τον ελληνικό λαό και με στοιχεία, γι΄αυτό που έτσι και αλλιώς είδαν όλοι στις πόλεις. Είδαν τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν. Έχω την εντύπωση ότι από την απεργία ενοχλήθηκαν περισσότερο οι συνδικαλιστές, οι οποίοι βλέπουν, με το νομοσχέδιο αυτό, να εισάγονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες και να περιορίζονται προνόμια και υπερβολές. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση. Παρά τα όσα ειπώθηκαν πως αυτή είναι μέσα σας και η δική σας διαπίστωση».

«Οι αριθμοί είναι εδώ για να σας υπενθυμίζουν την πραγματικότητα και για να σας εκδικούνται», είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.