Ερντογάν: Αποφασισμένος να επαναφέρει τη μαντήλα – «Αν χρειαστεί, θα κάνω δημοψήφισμα»

Η συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα έχει αναζωπυρωθεί στην Τουρκία, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το κυβερνών κόμμα του, το AKP, μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση για την προστασία του δικαιώματος των γυναικών να φορούν μαντίλα, αν η σχετική ρύθμιση δεν περάσει από το κοινοβούλιο.

Την πρόταση για δημοψήφισμα είχε διατυπώσει και πριν λίγες ημέρες, απευθυνόμενος στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το AKP είναι έτοιμο να υποβάλει τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο μόλις τα κόμματα αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση ψηφοφόρων πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της υποστήριξης για τον Ερντογάν και το AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος, που θα εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσια κτίρια και σχολεία.

Το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας ήταν κάποτε πηγή βαθιάς διχόνοιας στη μουσουλμανική, αλλά κοσμική Τουρκία.

Βάση του συντάγματος που θεσπίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, η ισλαμική μαντίλα ήταν για χρόνια απαγορευμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και σε ορισμένους χώρους όπως το κοινοβούλιο και οι στρατιωτικοί χώροι.

Όμως έπαψε να προκαλεί αντιδράσεις μετά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ισλαμιστικών καταβολών AKP στη διάρκεια των 20 ετών που βρίσκεται στην εξουσία.

Οι απαγορεύσεις σχετικά με την μαντίλα ήρθησαν το 2013 από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην δεκαετία του 1990, όταν το ζήτημα προκαλούσε έντονες συζητήσεις, καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία.

Ωστόσο το λαϊκό κόμμα CHP – προσπαθώντας να προσελκύσει τους θρησκευόμενους Τούρκους – έθεσε και πάλι το ζήτημα τον περασμένο μήνα προτείνοντας να καθιερωθεί το δικαίωμα των γυναικών να φορούν την ισλαμική μαντίλα, αφού είχε επί χρόνια αντιταχθεί στη χρήση της μαντίλας στο κοινοβούλιο και σε δημόσια αξιώματα.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν πλειοδότησε προτείνοντας μια συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα, η οποία περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικογένειας απ’ αυτό που αποκάλεσε «διεστραμμένες τάσεις», εννοώντας απ’ ό,τι φαίνεται τους νόμους περί γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου που υιοθετούνται σε όλο τον κόσμο.