Ερντογάν: “Αύριο θα μιλήσουμε με τη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ”

Ερντογάν

Συνεχίζονται οι συνεχείς διπλωματικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και στελεχών του ΝΑΤΟ, έπειτα από το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με το “μπλόκο” της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε πως σήμερα είχε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, ενώ αύριο θα επικοινωνήσει, για τον ίδιο σκοπό με τους ηγέτες Αγγλίας και Φινλανδίας. «Είχα σήμερα ευρεία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Αύριο θα έχουμε συνομιλίες με την Αγγλία και τη Φινλανδία. Ομοίως, θα έχουμε επαφή και με τον Στόλτενμπεργκ, Φυσικά, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις συνομιλίες για να μην διακόψουμε την τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες πλευρές για την αρνητική στάση της χώρας του.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Πραγματοποιούν κάθε είδους πορείες, ιδίως στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία».

«Αυτό που λέμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είναι το εξής: Πρώτον, αφού έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και είμαστε τα θύματά τους, αν γνωρίζουμε τις ευαισθησίες του ΝΑΤΟ απέναντι στην τρομοκρατία, αν γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, τότε δεν μπορούμε να πούμε ναι στην εισδοχή μιας τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Αυτό πιστεύω για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αφήστε που οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ δέχονται αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάνουν ομιλίες στα κοινοβούλιά τους, τους δίνουν χώρο και τους προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά. Τους βλέπουμε, τους ξέρουμε. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ναι στην είσοδο αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στο ΝΑΤΟ», είπε, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις που εκφράζει εδώ και μερικές ημέρες για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.