Ερντογάν: Φταίει η Ρωσία που πλήττουμε Συρία και Ιράκ, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορική επιχείρηση στη Συρία και το Ιράκ εξαιτίας της «άρνησης» της Ρωσίας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να αποσύρει τους κουρδικούς σχηματισμούς από τα σύνορα της Τουρκίας, ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας προς τη Ρωσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση τρομοκρατών από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με τη συμφωνία μας στο Σότσι του 2019, η Μόσχα δεν εκπλήρωσε και αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον της», φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν.

«Ως Τουρκία, έχουμε δηλώσει ότι δεν θα σιωπήσουμε κατά της τρομοκρατίας και ότι θα αναλάβουμε δράση εάν δεν το κάνουν. Έτσι, χτυπήσαμε και εξαλείψαμε 12 φωλιές τρομοκρατών στο Κομπάνι», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί, αυτή η αντιτρομοκρατική επιχείρηση τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o κ. Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι δεν συζήτησε τις τουρκικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία.

«Δεν έχουμε συζητήσει το θέμα της διεξαγωγής της επιχείρησης ούτε με τον σεβαστό πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, ούτε με τον σεβαστό κ. Πούτιν. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ότι είμαστε σε θέση να διεξάγουμε τέτοιες επιχειρήσεις, όπως λέμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους.