Ερντογάν: Η Σουηδία να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει για να μπει στο ΝΑΤΟ

Με τον Σουηδό πρωθυπυοργό Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν με θέμα συζήτησης την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Σουηδία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για τη δική της ασφάλεια. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε μια Σουηδία που θα στηρίζει και τις δικές μας ανησυχίες για την ασφάλεια. Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρέπει να εμποδίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG και FETÖ, οι οποίες εκμεταλλεύονται το δημοκρατικό περιβάλλον της συγκεκριμένης χώρας για να προωθήσουν τις δράσεις τους. Έχουμε χάσει χιλιάδες πολίτες μας από τις επιθέσεις αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων».

 

Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα υλοποιηθεί και θα προστεθεί μια συμμαχική διάσταση στις σχέσεις μας μετά την πλήρη εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου».

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον δήλωσε: «Η Σουηδία κατανοεί ότι η Τουρκία διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Η Σουηδία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας (στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας)».

«Υπάρχει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Οι δυο χώρες μπορούμε να κάνουμε πολλά όσον αφορά το εμπόριο και τον τουρισμό» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.