Ερώτημα Εκλογών

286

Στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται γοργά, κάθε πολιτικός σχηματισμός θα προσπαθήσει να υποβάλλει το δικό του ερώτημα στους ψηφοφόρους, ώστε να επωφεληθεί. Βλέπετε, δεν είναι δημοψήφισμα οι εκλογές, δεν υπάρχει κάποιο σαφές ερώτημα που απαντάει ο πολίτης κατά την ψηφοφορία, και τα κόμματα το εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτό, ώστε να καθοδηγήσουν τους πολίτες προς τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα.

«Ποιος επιθυμείς να σε κυβερνήσει;» είναι το ερώτημα που προβάλλουν πάντα τα μεγάλα κόμματα, ώστε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως έχουμε κάποιου είδους διαρχικής δημοκρατίας, και στο τέλος πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα από δύο για τον κυβερνήτη σου. Είναι ένα ερώτημα που ομολογώ έχει ιδιαίτερα μεγάλη διείσδυση και διασπορά , ενώ πολλοί ψηφοφόροι πείθονται να ψηφίσουν έτσι με την απειλή της ακυβερνησίας, ή με τον φόβο ότι θα κυβερνήσει ο αντίπαλος.

«Ποιον επιθυμείς να τιμωρήσεις;» είναι το ερώτημα που προβάλλουν τα μικρομεσαία κόμματα, λες και οι εκλογές είναι κάποιος είδος εξοστρακισμού και οχλαγωγικά συντονισμένου γιουχαϊσματος. Συνήθως τέτοια ερωτήματα υπηρετούν ευλαβικά οι μονίμως αγανακτισμένοι και αντιδραστικοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν 1002 θεωρίες να μας εξιστορήσουν για το πόσο άχρηστοι είναι όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν ποτέ από την ιστορία της ανθρωπότητας, απαξιώνοντας εντελώς κάθε ιστορική αλήθεια. Μάλιστα, υπάρχει και πολύ γνωστό και ιστορικό κόμμα της αριστεράς που έχει βασίσει την πολιτική του ύπαρξη πάνω σε αυτό το ερώτημα, και οι πολιτικοί του οπαδοί είναι μονίμως αντιδραστικοί προς κάθε πρόταση.

«Ποιος επιθυμείς να σε εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο;» είναι το ερώτημα που προσωπικά απαντάω στις βουλευτικές εκλογές. Ποιο κόμμα είναι ιδεολογικά πιο κοντά σε εμένα, και έχει την σοβαρότητα και την στιβαρότητα που απαιτείται για την πολιτική εξουσία, και ποιος υποψήφιος βουλευτής έχει όμοιες ιδεολογικές βάσεις με εμένα καθώς και με τον βίο του αποδεικνύει το ήθος του και την αξία του;

Υπάρχει όμως κάτι μεμπτό στο ερώτημα που απαντάει ο καθένας μας επιλέγοντας το πολιτικό κόμμα της αρεσκείας του; Η απάντηση είναι αρνητική. Ο καθένας μας έχει την ελευθερία να απαντήσει σε όποιο ερώτημα έχει στο μυαλό του και θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο κάνει καλό στον ίδιο ή στην πατρίδα.

Κανείς δεν μπορεί να ορίσει το ερώτημα που απαντάει ο καθένας μας, και προφανώς δεν υπάρχει και τρόπος να το επιβάλλει κανένας αυτό, αφού την στιγμή της ψήφου είσαι μόνος σου με την κάλπη, και η διαδικασία είναι μυστική.

 

*Απόστολος Κρητικόπουλος
Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά. Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (Διδακτορικό στην Πληροφορική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τέχνο-Οικονομικών Συστημάτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ/Αγγλία ως Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, και Πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ). Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Χρηματιστηριακό-Τραπεζικό χώρο ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων. Υπηρέτησε 18 μήνες την στρατιωτική του θητεία στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, ως Λοχίας Αλεξιπτωτιστής στον 3ο Λόχο Αλεξιπτωτιστών με ειδίκευση Καταδρομέας.