Εστίαση: Πακέτο στήριξης 330 εκατ. ευρώ σε 34.000 επιχειρήσεις

Τι αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

 

Ολοκληρώθηκε η ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης και το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Στο επίκεντρο της διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης βρέθηκε το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για οικονομική στήριξη επιχειρήσεων εστίασης και με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί σε συνολικά 34.000 επιχειρήσεις.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η επιδότηση θα εξαρτηθεί από το ύψος του τζίρου και αναμένεται να αφορά επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ζημιώθηκαν και είναι κλειστές, αλλά κι ενδεχομένως κάποιες που παρά τις υπηρεσίες delivery ή click away δεν αύξησαν τα έσοδα.

Οι ημερομηνίες για επανεκκίνηση είναι ανοικτές, ωστόσο απαιτείται προετοιμασία ειδικά για προμήθειες. Μιλώντας μάλιστα στο Mega, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης , ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα ανοίξει ο κλάδος – σημειώνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική πορεία της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Σχεδιάσαμε τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι ότι δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. Αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega.

«Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες και θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης να ανοίξουν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν αρκετοί κλάδοι ακόμη και αρκετά πιο μετά θα ανοίξει η εστίαση.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος και ‘Ακης Σκέρτσος, ο γ.γ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, αλλά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας