Εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη-Την Πέμπτη η κηδεία του

Η είδηση του θανάτου του κορυφαίου δημιουργού, του σπουδαίου Έλληνα, του ανθρώπου που κατάφερε να φέρει την ποίηση στα σπίτια των απλών ανθρώπων, ταξίδεψε χθες σε όλον τον κόσμο, όπως και το έργο του όλα αυτά τα χρόνια.  Σε ηλικία 96 ετών, ο Μίκης Θεοδωράκης “έφυγε” για τη γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Ο απλός κόσμος που μαζεύτηκε χθες στο σπίτι του, τον αποχαιρέτισε, ενώ μεταφερόταν το φέρετρό του, με χειροκροτήματα και φωνάζοντας “αθάνατος”, ενώ το πέρασμά του στην αθανασία ήταν σε πολλά ΜΜΕ πρώτη είδηση.

Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση χθες του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και έγινε γνωστός ο χαμός του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, “Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Την ίδια μέρα, στις 3 το μεσημέρι, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα – θα γίνει είτε στο Γαλατά Χανίων όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, είτε στο Βραχάτι Κορινθίας, μετά από πομπή, όπως φέρεται να σκέφτεται η κόρη του, Μαργαρίτα, προκειμένου να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαργαρίτα θα ήθελε να γίνει εκταφή σε τρία χρόνια και τότε να ταφεί οριστικά στα Χανιά.