«Έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι ο Πούτιν», σύμφωνα με το CNN Turk

196

Την ετοιμότητά του για απευθείας συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να έχει εκφράσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν έκανε γνωστή την πιθανότητα συνάντησης με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Προηγουμένως, η θέση της ρωσικής πλευράς ήταν ότι οι δυο πρόεδροι θα έπρεπε να συναντηθούν όταν θα ήταν ήδη έτοιμος ο «οδικός χάρτης» μιας πιθανής διευθέτησης της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη, η ανάπτυξη του οποίου θα γινόταν από ομάδες διαπραγματευτών. Τώρα, ο Πούτιν «δείχνει έτοιμος να συναντηθεί προσωπικά με τον Ζελένσκι για να συζητήσει το περίγραμμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας» και στη συνέχεια θα το δώσει στους διπλωμάτες για να το επεξεργαστούν, αναφέρουν πηγές του CNN Turk.

Η στάση του Κρεμλίνου μοιάζει να «μαλακώνει», καθώς η τρίτη προσπάθεια κατάκτησης του Ντονμπάς δείχνει να αποτυγχάνει, οι στρατιωτικές απώλειες αυξάνονται και η Ουκρανία αξιοποιεί τα αμερικανικά όπλα, χτυπώντας την Κριμαία και τις ρωσικές γραμμές εφοδιασμού που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε στις 20 Ιουλίου τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο ανούσιες, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι «δεν θα μπορέσουν ποτέ να διατυπώσουν κάποια πράγματα που αξίζουν σοβαρή προσοχή από σοβαρούς ανθρώπους». Μια εβδομάδα αργότερα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα «ποτέ δεν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί» και πρόσθεσε ότι «οι όποιες εχθροπραξίες τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».