EURO 2024: Στη Γερμανία ή στην Τουρκία;

301

Η Τουρκία θεωρείται αουτσάιντερ λόγω της κρίσης και της προβληματικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η Άγκυρα θέλει να στείλει μηνύματα -μέσω του EURO- εντός και εκτός.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ποδόσφαιρο είναι και πολιτική, κυρίως όταν Γερμανία και Τουρκία διεκδικούν την ανάθεση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου για το 2024; Αύριο Πέμπτη, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θα προσγειώνεται στο Βερολίνο για την πολυσυζητημένη επίσημη επίσκεψή του, η UEFA θα έχει ανακοινώσει ποια από τις δύο χώρες θα φιλοξενήσει το EURO 2024.

Ο κύβος φαίνεται ότι έχει ριφθεί προ πολλού. Γιατί η UEFA στην έκθεση αξιολόγησης των δύο υποψηφιοτήτων έχει βάλει καλύτερο βαθμό στη Γερμανία στις περισσότερες κατηγορίες από ό,τι στην ανταγωνίστριά της Τουρκία. Τι ακριβώς γράφει; Μεταξύ άλλων ότι η  Γερμανία διαθέτει περισσότερη δημιουργική πνοή και επαγγελματισμό, την ώρα που από τουρκικής πλευράς λείπει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για καθαρή μομφή κατά της Τουρκίας με αποδέκτη την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, η οποία με βάση αυτήν την έκθεση λαμβάνει την τελική απόφαση. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε τέτοιες ταραγμένες εποχές που στην Τουρκία επικρατεί σχεδόν χάος, θα έχει κανείς την τόλμη να δώσει τη διοργάνωση του EURO στην Τουρκία» λέει ο Ούλι Χένες, πρόεδρος της Μπάγιερν Μονάχου. «Οτιδήποτε άλλο από την ανάθεση στη Γερμανία θα ήταν μια τεράστια έκπληξη». 

Βέβαια για την Τουρκία η υπόθεση έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία κυρίως σε σχέση με τις τεταμένες σχέσεις της με τη Γερμανία. Διότι, τυχόν ανάληψη της διοργάνωσης θα είχε και πολιτικές προεκτάσεις απέναντι στους Γερμανούς και θα έδινε ισχυρά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας σε μια περίοδο δραματική από οικονομικής άποψης.

Ο Ερντάλ Κέζερ, παλαιός παίκτης της Μπορούσια Ντόρμουντ και της Εθνικής Τουρκίας, υποστηρίζει ότι δεν έχουν χαθεί όλα. «Η Τουρκία είναι πανέτοιμη, οι υποδομές υπάρχουν» υποστηρίζει και επιμένει ότι η χώρα καταγωγής του έχει ακόμα πολλές πιθανότητες και για δύο άλλους λόγους: πρώτον, λόγω της συζήτησης για ρατσισμό που ξεσήκωσε η υπόθεση με τον Μεσούτ Οζίλ και, δεύτερον, λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών αναφορικά με τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού των υπευθύνων από στελέχη του γερμανικού ποδοσφαίρου, στο πλαίσιο της ανάληψης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2006. «Οι Γερμανοί ντρέπονται κατά βάση, επειδή έπρεπε να δώσουν μίζες για να πάρουν το Μουντιάλ του 2006 κι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την τουρκική υποψηφιότητα», συνοψίζει.

Σε κάθε περίπτωση σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε την ετυμηγορία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, εάν θα είναι η Τουρκία ή η Γερμανία η διοργανώτρια χώρα της μεγάλης γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Φίλιπ Λαμ, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρέσβης της γερμανικής υποψηφιότητας, θυμάται το κλίμα ευφορίας το 2006 και ελπίζει. «Θυμάμαι πόση σημασία είχε το 2006 για τη χώρα, για τον καθένα μας, να φιλοξενεί σχεδόν μέσα στο σπίτι του μια τέτοια διοργάνωση. Θέλουμε να το κάνουμε εφικτό και για την επόμενη γενιά, θέλουμε να δείξουμε πόσο ανοιχτοί είμαστε».

Πηγή DW