Ευρωπαϊκή ασυμφωνία έναντι της Μόσχας

213

Η διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία διχάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διχογνωμία μεταξύ των κρατών-μελών είναι η κεντρική διαπίστωση που επικρατεί στην έδρα των κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. 

Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία στάση έναντι της Μόσχας, η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Aυτό φάνηκε προ ημερών με την αντίδραση που ακολούθησε μετά την επίθεση που δέχθηκαν ο ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 28 κράτη-μέλη μόνο τα 19 επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η απέλαση διπλωματών. Φάνηκε επίσης και με την περίπτωση της Συρίας, όπου η επίθεση του Σαββάτου από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε επιλεγμένους στόχους δεν χαιρετίστηκε ανάλογα από όλες τις πρωτεύουσες.

Για παράδειγμα, η Ιταλία εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η ενέργεια δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της κρίσης. Τις ανησυχίες τους εκφράζουν και άλλες χώρες της ΕΕ, για αυτό και οι προσπάθειες συσπείρωσης των κρατών μελών είναι δύσκολες.

Εντονότερες πιέσεις προς τη Μόσχα για το θέμα της Συρίας ζήτησε ο Χάικο Μάας

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αλλάξει θέση και θα συνεργαστεί με την Ευρώπη για την εξεύρεση πολιτικής λύση στην κρίση στη Συρία.

Από την πλευρά του ο γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία ώστε αυτή να αλλάξει θέση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διευθέτηση της κρίσης», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή DW