Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει στον κατάλογο των προϊόντων προς απαγόρευση: τις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες εκτός των περιπτώσεων που είναι αναγκαίες για συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά, καθώς και τις συσκευασίες φαγητού από διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ).
"Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη μόνο για ένα μικρό μέρος των πλαστικών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας. Μπορεί και πρέπει, ωστόσο, να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την εξεύρεση λύσης, πρωτοστατώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Απαγόρευση, μείωση, φορολόγηση, αλλά και αντικατάσταση και προειδοποίηση. Τα κράτη μέλη έχουν πολλές επιλογές από τις οποίες μπορούν να διαλέξουν. Εναπόκειται σε αυτά να επιλέξουν με σύνεση και σε μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε για περισσότερα", δήλωσε σχετικά η εισηγήτρια της έκθεσης, Φ. Ρις.
Σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, η κατανάλωση άλλων προϊόντων, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί από τα κράτη μέλη με "φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο" έως το 2025. Αυτά περιλαμβάνουν τις συσκευασίες σάντουιτς και μπέργκερ μιας χρήσης ή τα δοχεία για φρούτα, γλυκά και παγωτά. Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Άλλα πλαστικά, όπως τα μπουκάλια, θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται με ρυθμό 90% μέχρι το 2025.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι τα μέτρα μείωσης πλαστικών θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό. Αυτά θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1.000 λίτρων νερού και εάν ριχτεί στο οδόστρωμα η αποσύνθεσή του μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια. Είναι το δεύτερο πιο ρυπαντικό πλαστικό υλικό μιας χρήσης.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί και περιέχουν πλαστικό, συλλέγεται ετησίως, με στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον 15% μέχρι το 2025. Τα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των αποβλήτων που βρίσκονται στις παραλίες της Ευρώπης.
Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων για τα προϊόντα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της επεξεργασίας και της συλλογής απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.
Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου (22-25/10) στο Στρασβούργο.