Εβραϊκό ινστιτούτο Jinsa: Χωρίς την Αλεξανδρούπολη η διατλαντική ασφάλεια είναι νεκρή

294

Εκτενή νέα αναφορά στην σημασία της Αλεξανδρούπολης κάνουν σε ανάλυση τους για το National Interest οι Jonathan Ruhe και ο Ari Cicurel. Πρόκειται για τον διευθυντή εξωτερικής πολιτικής και τον ανώτερο αναλυτής πολιτικής, αντίστοιχα, στο Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA).

Οι δύο αναλυτές αναφέρουν πως βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να ανακουφίσουν τις υλικοτεχνικές δυσχέρειες που εκτείνονται ανατολικά από την καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αναλυτικά όλο το άρθρο:

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει ταχύτατα το στρατηγικό προφίλ και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, μιας ελληνικής πόλης στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, που κάποτε είχε αγνοηθεί και γειτνιάζει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Εμβληματική της ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εταίρου ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ευάλωτης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση ότι οι σοδειές της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενεργήσουν με σκοπό, σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους, για να διασφαλίσουν αυτούς τους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να πάει σε ψυχρή γαλοπούλα ούτε να απεξαρτηθεί σιγά-σιγά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες χωρίς εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από και μέσω της ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά -και αυξανόμενα- υπεράκτια αποθέματα.

Δεδομένων των σοβαρών υλικοτεχνικών δυσχερειών που εκτείνονται προς τα ανατολικά από την καρδιά της ηπείρου, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη από την Τουρκία του ιστορικού της ρόλου ως νοτιοανατολικής άγκυρας της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες οδούς από το νότο για να προβάλει ισχύ έναντι της Ρωσίας και της Κίνας – και οι δύο από τις οποίες κάνουν σοβαρές εισβολές στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, το ουκρανικό σιτάρι πρέπει να παρακάμψει τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά στενά καθώς κατευθύνεται νότια προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανική θέση για να βοηθήσει, όπως εξηγεί μια νέα έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA). Τα πλοία που ελλιμενίζονται στο βαθύ λιμάνι της μπορούν να ξεφορτώσουν απευθείας σε σιδηροδρομικές γραμμές που διέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και μέχρι την Πολωνία. Εκτός από ένα αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η πόλη είναι επίσης κόμβος για ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, καθώς και για μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εγκατάσταση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που συνδέεται στην ενδοχώρα με ένα επεκτεινόμενο πλέγμα αγωγών φυσικού αερίου.

Αυτή η υποδομή επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να παρακάμπτει τον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα και να διοχετεύει αποτελεσματικότερα δυνάμεις προς βορρά μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Εκτός από τη δημιουργία μιας διεξόδου για τις εξαγωγές τροφίμων του Κιέβου και νέων εμπορικών εναλλακτικών λύσεων για το κινεζικά διοικούμενο λιμάνι του Πειραιά κοντά στην Αθήνα, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη βαθιά εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ιταλίας από τη ρωσική ενέργεια με τη μεταφορά πιο αξιόπιστων προμηθειών από την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Αν και η αμερικανική υποστήριξη υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης μέχρι σήμερα, πρέπει να γίνουν επειγόντως περισσότερα για να αξιοποιηθεί το σημαντικό δυναμικό της. Για να επιταχύνουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προωθήσουν την επέκταση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) και του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και να διερευνήσουν τη δυνατότητα αντιστροφής του τεράστιου Διαβαλκανικού Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς βορρά από την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ενδεχομένως της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη πρόσθετης ελληνικής δυναμικότητας για την τροφοδοσία αυτών των γραμμών με εισαγόμενο ΥΦΑ, πέραν της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζεται επί του παρόντος στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτά τα βήματα μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας πολυπόθητης εκστρατείας για να υπογραμμιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ και να προωθηθεί συγκεκριμένα η ειρηνική ανάπτυξη του άφθονου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως άμεση αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για να αξιοποιήσει τις πρόσφατες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ήπειρο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η αμερικανική συμμετοχή πρέπει επίσης να εμβαθύνει στην πλευρά της άμυνας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν την επέκταση του αγωγού καυσίμων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ώστε να απλοποιηθεί η υλικοτεχνική υποδομή για την επεκτεινόμενη παρουσία της συμμαχίας στα ανατολικά Βαλκάνια και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα ανατεθεί σε αμερικανική εταιρεία -τόσο για να εμποδίσει τη Ρωσία να εξασφαλίσει την προσφορά όσο και για να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο έλεγχο της Μόσχας και του Πεκίνου σε κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπό το πρίσμα του φιλόδοξου νέου στόχου του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να δει την Ελλάδα ως ιδανική τοποθεσία, τόσο από γεωστρατηγική όσο και από τοπογραφική άποψη, για συνδυασμένες και κοινές ασκήσεις.

Για να επιτευχθούν τα υψηλά ανώτατα όρια της Αλεξανδρούπολης στα μέτωπα της ενέργειας και της ασφάλειας, ειδικά με την ανάπτυξη καλύτερων αγωγών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών για τη διασύνδεση της Ανατολικής Ευρώπης, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να αυξήσει το δάνειο του Ιουνίου 2022 ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς το επενδυτικό ταμείο της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, γνωστό ως 3SIIF. Κατά τύχη, πολλές από αυτές τις δράσεις θα συμβάλουν άμεσα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια με την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης ως βασικού τερματικού σταθμού για τις χερσαίες μεταφορές σιτηρών της Ουκρανίας.

Η βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία μετασχηματίζει ήδη τη διατλαντική ασφάλεια και θα συνεχίσει να το κάνει στο ορατό μέλλον. Ευτυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ένα άμεσα διαθέσιμο περιουσιακό στοιχείο στην Αλεξανδρούπολη για να διασφαλίσουν ότι η συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις βαρυσήμαντες προκλήσεις.

Πηγή: pentapostagma.gr