
Δεν μπορεί να «χωνέψει» με τίποτα η Τουρκία τις όλο και στενότερες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και ο Χακάν Φιντάν το έδειξε για ακόμα μία φορά αυτό, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Η Άγκυρα προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει το Κάιρο να ενταχθεί στη Συμφωνία της Μέκκας με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, μίλησε απαξιωτικά και επιθετικά για τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φέρνοντας αρκετές φορές σε δύσκολη θέση τον Αιγύπτιο, μιας και είναι πολύ καλές οι σχέσεις του Καΐρου, με Αθήνα και Λευκωσία.
Κατά τον διαστρεβλωτή της αλήθειας Φιντάν, ο σκοπός της συμμαχίας είναι να στραφεί κατά της Τουρκίας και να την κρατήσει χώρια από την Αίγυπτο. Αντίθετα, όπως είπε, ο άξονας της Μέκκας «δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας».
Η αναφορά Φιντάν στο συμμαχικό σχήμα Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ
Υπάρχουν άλλες συμμαχίες στην περιοχή που σχηματίζονται εναντίον μας; Ναι, υπάρχουν.
Πριν υπογράψουμε τη Συμμαχία της Μέκκας, όπως γνωρίζετε, το Ισραήλ, η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ (σ.σ. όπως αναφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τούρκοι) και η Ελλάδα, ενώθηκαν και δημιούργησαν μια συμμαχία ασφαλείας στη Μεσόγειο.
Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος αυτής της συμμαχίας. Η Τουρκία βρίσκεται βόρεια της Μεσογείου και η Αίγυπτος νότια και υπάρχει μια συμμαχία που χαράσσει μια γραμμή ακριβώς στη μέση. Ο σκοπός αυτής της συμμαχίας είναι σαφής και είναι επίσης σαφές πού οδεύει.
Η δική μας συμμαχία, αντίθετα, δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ μας και την καθιέρωση αποτροπής.

















































