Εξάρσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε γηροκομεία και υγειονομικούς – Στο «τραπέζι» νέα μέτρα 

289

Το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί την επίτευξη του χαμηλότερου, κατά το δυνατό, ρυθμού μετάδοσης και θέτει ως ορόσημο το τέλος του Αυγούστου για την αξιολόγηση της κατάστασης. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα του Αυγούστου άλλωστε αναμένεται να εξαρτηθεί η μαζική επιστροφή στα σχολεία που σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας θα γίνει με μάσκες με βάση «τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα».

Παρότι η άνοδος των κρουσμάτων ήταν ίσως αναμενόμενη κατά το καλοκαίρι, η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αντιμετώπιση των πιθανών εστιών υπερμετάδοσης. Καθώς, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CNN, «δεν θα πάμε σε νέο lockdown» η κυβέρνηση θέτει στο στόχαστρό της τους αδειούχους του καλοκαιριού που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη χθες για τον κορωνοϊό.

Ανησυχία για τις εξάρσεις κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς

Παράλληλα η νέα εστία του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και τα μαζικά σε υγειονομικούς εργαζόμενους συγκεκριμένων νοσοκομείων, απασχολούν τους επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε έλεγχο είναι ασυμπτωματικοί και πραγματοποιούν το τεστ είτε από προσωπικό ενδιαφέρον καθώς έπεστρεψαν από τουριστικό προορισμό με κρούσματα, είτε γιατί υπήρξε κάποια σχετική σύσταση από τους εργοδότες τους πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή τους άδεια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πάνω από 70 έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο, με τους 50 να είναι ασυμπτωματικοί.

«Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας τα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών ήταν σποραδικά. Τώρα έχουμε μια μαζικότητα των κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ με 14, στη Λάρισα με 20, στο Γεννηματά της Θεσσαλονίκης με 6 και στο Παπαγεωργίου με 9» δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί πια στην κοινότητα.

«Πολλοί συνάνθρωποι και συνάδελφοι είναι ασυμπτωματικοί και εν αγνοία τους διασπείρουν τον κορωνοϊό. Επιβάλλεται λοιπόν ο μηνιαίος έλεγχος των υγειονομικών ώστε να θωρακιστούν τα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, αλλά και να επεκταθούν οι έλεγχοι στην κοινότητα», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό σχολιάζοντας τα τελευταία δεδομένα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων», ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν λοιπόν τη σημασία της τήρησης τόσο των ατομικών μέτρων προστασία όσο και των τοπικών περιοριστικών μέτρων, ενώ κατά την επιστροφή από τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τουλάχιστον για επτά ημέρες.

Τοπικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σε αυτό το πλαίσιο περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν για 10 ημέρες, δηλαδή από την Παρασκευή 21 Αυγούστου και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 06:00, επιβλήθηκαν σε Μύκονο και Χαλκιδική. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ τους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους ενώ επιβλήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 00:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Τέλος ανακοινώθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων ενώ ανεστάλη κάθε είδους εκδήλωση όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές. «Μέτωπο» κατά των fake news Το γεγονός, ότι η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των κρουσμάτων δείχνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορά νέες ηλικίες έφερε για πρώτη φορά δημόσια την κυβερνητική συζήτηση στο ζήτημα των πλαστών ειδήσεων, προκαλώντας και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τις «ψευδείς ειδήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο», σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορωνοϊός». «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε και ότι δεν είναι κάποιο δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι άλλοι αλλότριοι στόχοι, τους οποίους δυσκολεύομαι πάρα πολύ να αντιληφθώ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.