Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Η στρατηγική της Κουμουνδούρου

350
ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη ημέρα συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής σήμερα, και στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μέχρι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στις 17-18 Σεπτεμβρίου, να έχουν βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει ως «όπλα» κατά της κυβέρνησης για τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας που επιθυμεί να αναδείξει.

Τι θα προτάξουν οι «8» της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πως τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο των πληροφοριών. Το γεγονός, όπως υποστηρίζουν, ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που κατά τον κανονισμό είναι το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ΕΥΠ, καλύφθηκαν πίσω από την ανάγκη διατήρησης της μυστικότητας των ερευνών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι παράνομο αυτό που γίνεται», αναφέρουν και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να το αναδείξουν. Για αυτό άλλωστε δεν θεωρούν λύση να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στο κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά σκοπεύουν να επιμείνουν και να ζητήσουν εξηγήσεις κατ’ αρχάς για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Οπως επίσης αν υπάρχουν και άλλοι Ελληνες πολιτικοί ή δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται.

Τα πρόσωπα

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πως, σε αντίθεση με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Εξεταστική η πλειοψηφία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν. Ασφαλώς και επιθυμούν ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης να προσκληθεί ξανά στη Βουλή, όπως και ο τέως επικεφαλής Παναγιώτης Κοντολέων. Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που θα καταρτίσουν να περιλαμβάνει και νέα πρόσωπα – μεταξύ αυτών οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, οι οποίοι, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, σχετίζονται με εταιρεία που παρείχε συστήματα ασφαλείας στην ΕΥΠ.

Στην επιτροπή επιθυμούν να καλέσουν τον τέως γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, αλλά και τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη. Αναμένουν πως η πλειοψηφία θα επιμείνει στην κλήση του Σπύρου Σαγιά και του Στέργιου Πιτσιόρλα, όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί αντικείμενο άλλης έρευνας και συνεπώς θα πρέπει να συσταθεί νέα Εξεταστική. Αν το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη όσα έχει πει και ζητήσει κλήση του πρωθυπουργού στην επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει θετικά.