Εξοπλιστικό πρόγραμμα: Αγορά αεροσκαφών Rafale και αναβαθμίσεις, τι συζητά η Αθήνα -Ερχονται και προσλήψεις ΕΠΟΠ

489

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας όσον αφορά στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αφορά και στους τρεις κλάδους, πεζικό, αεροπορία και ναυτικό. Οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμφωνία με την Γαλλία. Στόχος είναι η τελική συμφωνία να προβλέπει προμήθεια υλικού που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό, ώστε η ενίσχυση να είναι άμεση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι η αγορά φρεγατών Belhara και οι συζητήσεις έχουν στραφεί προς τα αεροσκάφη Rafale. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά αμυντικού υλικού και αναβάθμιση υφιστάμενων όπλων.

Ενισχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό 5ετους θητείας

Δεύτερη κίνηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό. Σύμφωνα με πηγές, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον Πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Θα αφορά στην πρόσληψη ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν.

Τρίτη κίνηση είναι η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η στόχευση είναι τριπλή: η ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.

Ανεβάζει την ένταση ο Ερντογάν

Σε καθημερινή βάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει το επίπεδο της έντασης απέναντι στην Ελλάδα και επιδίδεται σε ένα νέο επιθετικό παραλήρημα. Πλέον, στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου έχει μπει και η Ευρώπη, κυρίως η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα λέγονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και έχει «καρφωμένο» το βλέμμα στις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Η Αθήνα έχει αποφασίσει να μην μπει σε λεκτική αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Εκτιμήσεις ότι ο Ερντογάν θέλει να παρασύρει τη χώρα σε θερμό επεισόδιο

Τα όσα ακούγονται, επιβεβαιώνουν την θέση της Ελλάδας, ότι για την ένταση και την αποσταθεροποίηση της περιοχής ευθύνεται η Τουρκία. Η Αθήνα, συνεχίζει τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για την περαιτέρω απομόνωση Ερντογάν και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο Αιγαίο και τα σύνορα. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι να παρασύρει την χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει πλήρης επιφυλακή και αυτοσυγκράτηση από τις ένοπλες δυνάμεις.

Αλλωστε, το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες, ενισχύουν αυτές τις εκτιμήσεις.