Εξυπνότερα παιδιά γεννούν οι γυναίκες με καμπύλες

372

Επιεικείς είναι οι γιατροί σε ό,τι αφορά τα “ψωμάκια” που ενδέχεται να έχουν σε γλουτούς και οπίσθια οι μέλλουσες μαμάδες. Κι αυτό, διότι παρά το ότι συστήνουν στις γυναίκες να μην παίρνουν περισσότερα από 12, συνολικά, κιλά κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης,

ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το λίπος με τα ευεργετικά οξέα ωμέγα-3 του συντείνει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τόσο κατά τη διάρκεια της εμβρυικής όσο και της μεταγεννητικής περιόδου.

“Είναι γνωστό ότι το λίπος έχει κακή εικόνα και συνήθως η πρώτη μας αντίδραση είναι να το…ξορκίσουμε. Η αλήθεια όμως είναι πως το λίπος είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και ειδικά στη διατροφή της εγκύου, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και ειδικά του εγκεφάλου του,  τονίζει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ Νικόλαος Σκαρτάδος, υπενθυμίζοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση, οι εγκυμονούσες καλό θα είναι να μην παίρνουν περισσότερα από συνολικά 12 κιλά κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης.

Ως αποθήκη  πολύτιμου υλικού για την οικοδόμηση του εγκεφάλου του μωρού περιέγραψαν το λίπος στις καμπύλες των γυναικών πάντως και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, οι οποίοι και στα ευρήματα σχετικής μελέτης του το 2015, ανέφεραν ότι χρειάζεται αρκετή ποσότητα λίπους για τον σχηματισμό του νευρικού συστήματος, καθώς και πως το λίπος στις συγκεκριμένες περιοχές του σώμος είναι εμπλουτισμένο με DHA (Εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. 

 

“Όπως όμως κάθε τι στη ζωή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρο, έτσι και στον τομέα διατροφής της εγκύου και θα επιτρέψουμε ότι ωφελεί αλλά και θα απαγορέψουμε κάθε τι που ενδεχόμενα βλάψει” επισημαίνει πάντως ο Δρ Σκαρτάδος, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “η μέριμνά μας πρώτιστα είναι να έχουμε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και μια φυσιολογική γέννα χωρίς καμία επιπλοκή που ενδεχόμενα προκύψει από παχυσαρκία”.