Ευλογιά των πιθήκων: Έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο εμβόλιο της Bavarian Nordic

Test tubes labelled "Monkeypox virus positive" are seen in this illustration taken May 23, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για το εμβόλιο Imvanex ώστε να διατεθεί στην αγορά ως προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση υψηλού επιπέδου που κήρυξε την ταχέως εξαπλούμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των εθνών να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού της βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Nordic, Πολ Τσάπλιν.

Το εμβόλιο της Bavarian Nordic, το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Ωστόσο, η εταιρεία προμήθευσε το εμβόλιο σε πολλές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων για αυτό που είναι γνωστό ως χρήση «εκτός ετικέτας».

Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε σε δήλωση η Bavarian Nordic.

Η ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή μέσω σημαντικών επενδύσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της Bavarian Nordic αυξήθηκε κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων.