F-16: H Τουρκία θέλει να στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ -Ψάχνουν τρόπο να παρακάμψουν το «όχι» του Μενέντεζ

238

Αντιπροσωπεία βουλευτών αναμένεται να στείλει η Τουρκία στην Ουάσιγκτον περί τα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της αγοράς 40 F-16 και του εκσυγχρονισμού άλλων 79 με το νέο Κογκρέσο, που προέκυψε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπου παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ίσως συναντηθεί με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη Τούρκων βουλευτών στις ΗΠΑ για τα F-16 το τελευταίο οκτάμηνο, μετά το ταξίδι που έκανε τον περασμένο Μάιο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν την αντίθεση του Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Μιλώντας στην DW ο διευθυντής του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον, Σονέρ Τσαγαπτάι, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την άρση των όρων που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό του Κογκρέσου αναφορικά με τα F-16, που κατέστη δυνατή με την εμπλοκή του Λευκού Οίκου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα εμπόδιο σημαντικό αφού ένας και μόνον γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει πωλήσεις τέτοιων οπλικών συστημάτων.

Επεσήμανε, πάντως, ότι εφόσον το επιθυμεί, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να παρακάμψει ένα τέτοιο εμπόδιο με μια μέθοδο τεχνικά δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις: αν η αμερικανική κυβέρνηση στείλει μια συμφωνία πώλησης όπλων στο Κογκρέσο ως επίσημο αίτημα, τότε το Κογκρέσο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση για να απορρίψει το αίτημα αυτό και θα πρέπει να είναι αρνητική η απόφαση της πλειοψηφίας στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του. Ο Τσαγαπτάι υπενθύμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέφυγε στη μέθοδο αυτή για πωλήσεις όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, τονίζοντας πάντως ότι η περί ης ο λόγος μέθοδος δεν χρησιμοποιείται συχνά και δεν προτιμάται.

Ο γνωστός Τούρκος αναλυτής, συγγραφέας και μελετητής εκτιμά ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί αυτή την πώληση F-16 στην Τουρκία. «Σ’ αυτή τη διαδικασία, οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να οριστικοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους. Ο Λευκός Οίκος θα είναι τότε επισήμως έτοιμος να υποβάλει το αίτημα αυτό στο Κογκρέσο. Σε αυτήν την περίπτωση, αν υπάρχουν άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ από την πλευρά της Ουάσινγκτον, όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ή μια νέα επιχείρηση στη Συρία, τότε η αμερικανική κυβέρνηση ίσως να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αυτή την πώληση μέσω μιας μεθόδου που θα της προκαλούσε κάποια πολιτικά προβλήματα», είπε.

Και συνέχισε: «Αν συνεχιστεί η βελτίωση του κλίματος στις αμερικανο-τουρκικες σχέσεις και δεν υπάρξει κάποια κρίσει αναφορικά με τη Συρία ή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Μπ΄παιτνε θα στείλει το αίτημα αυτό στο Κογκρέσο παρά τις ενστάσεις του Μπομπ Μενέντεζ. Δεν νομίζω ότι ο Μενέντεζ θα μπορέσει να πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία».