Συστατικά:
*Για το φακόρυζο
-2 λίτρα νερό
-200 γρ. φακές μαύρες, beluga
-αλάτι
-250 γρ. ρύζι μπασμάτι
-2 κ.σ. ελαιόλαδο
-πιπέρι
-ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
-2 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
-1 φύλλο δάφνης
*Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
-40 γρ. βούτυρο
-40 γρ. ελαιόλαδο
-1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
-3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τις φακές και αλάτι.
-Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
-Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις φακές, και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
-Ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σπυρωτό και θα φύγει το παραπανίσιο άμυλο.
-Στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
-Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης.
-Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
-Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
-Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
-Ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει.
-Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού κάψει καλά ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια.
-Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.
-Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αν πάρουν πολύ χρώμα και έχουν σωθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό.
-Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι.
-Ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές και τα περισσότερα από τα κρεμμύδια.
-Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και δεντρολίβανο.