FAZ: "Ακόμη" στη γραμμή Σόιμπλε ο Σολτς

267

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας "αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί, αν και τον περασμένο Ιούνιο, μετά από πιέσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Ταμείο είχε αποφασίσει προκαταβολικά ότι θα διαθέσει 1,6 δις ευρώ σε περίπτωση που υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Την οποία όμως ο Σόιμπλε πάντοτε απέρριπτε για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος".

Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με την ανάλυση της FAZ "το Γιούρογκρουπ δεν θα αποφασίσει ένα κλασικό κούρεμα χρέους. Αλλά ήδη από τον Μάιο του 2016 είχε κατ΄αρχήν δεσμευθεί να εξετάσει διευκολύνσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η παράταση στις προθεσμίες αποπληρωμής, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Υπό συζήτηση είναι και η ανάληψη παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, που είχαν χορηγηθεί με υψηλά επιτόκια, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επίσης η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αλλά ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για όλα αυτά, έστω κι αν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και ο Σόιμπλε είχε δώσει τη συγκατάθεσή του γι αυτή τη λύση πριν από δύο χρόνια. (…) Στο Γιούρογκρουπ λέγεται ότι μέχρι στιγμής η γραμμή της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης".

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη πληροφορίες της, επισημαίνει ότι οι ουσιαστικές και εμπιστευτικές συνομιλίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο για το ελληνικό ζήτημα παίρνουν μικρή αναβολή και θα γίνουν τελικά στις αρχές Μαίου, λόγω των εσωτερικών πολιτικών ζυμώσεων στη Γερμανία. Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: "Ιδιαίτερα οι βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών φοβούνται ότι ευρύτερες παραχωρήσεις θα έδιναν νέα ώθηση στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου έθετε ως προϋπόθεση μέχρι σήμερα η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, επιμένει ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Γι αυτό CDU και CSU διερωτώνται εάν πρέπει να επιμείνουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για το ζήτημα αυτό και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. 

Πηγή DW