Financial Times: Ο εκβιασμός του Πούτιν με τα ρούβλια μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Ρωσία

248

Η αγωνία για την αντιπαράθεση Ευρώπης – Ρωσίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου κορυφώνεται λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε χθες τις «μη φιλικές» χώρες πως πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν από σήμερα σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπές στις προμήθειες. Από την άλλη η Gazprom δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, «σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών», ενώ σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο ρωσικός κολοσσός μελετά τις επιλογές του για τη διακοπή της προμήθειας σε «μη φιλικές χώρες» και τις πιθανές συνέπειες.

Η έκβαση του μπρα-ντε-φερ Πούτιν – Ευρώπης μπορεί να εξαρτηθεί, σύμφωνα με τους Financial Times, από τη δυσχέρεια της Ρωσίας να επιβάλει ισχυρά αντίμετρα στις κυρώσεις χωρίς να καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στη δική της οικονομία. Η απόφαση για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια – κίνηση απελπισίας τη χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ήταν πολιτική, ένα αντίποινο για το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους πελάτες να κάνουν τις συναλλαγές σε ρούβλια και να αλληλεπιδρούν με τον χρηματοοικονομικό κλάδο ή την κεντρική τράπεζα για να ανταλλάσσουν ευρώ και δολάρια στο ρωσικό νόμισμα για να τακτοποιούν τις οφειλές τους.

Η κίνηση Πούτιν για λόγους εντυπωσιασμού

Και ναι μεν η αξίωση αυτή να βοήθησε το ρούβλι να ανακάμψει πρόσφατα, αλλά σχεδιάστηκε κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού, λένε οι FT, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε ήδη δώσει οδηγίες στην Gazprom και άλλους Ρώσςους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρούβλια το 89% των εσόδων τους σε ξένα νομίσματα και με την εντολή Πούτιν το ποσοστό αυτό απλώς έφθασε στο 100% μεταθέτοντας την ευθύνη για την αγορά ρωσικού νομίσματος στους αγοραστές ρωσικής ενέργειας.

Η μία μετά την άλλη οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έκαναν λόγο για μπλόφα του Κρεμλίνου και παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων φυσικού αερίου, αλλά ο Πούτιν απείλησε να κλείσει τις στρόφιγγες επειδή οι πελάτες επιμένουν να πληρώνουν σε σκληρό νόμισμα, που, όμως, χρειάζεται απεγνωσμένα η Ρωσία. Με το χθεσινό του διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος αξιώνει από τους ξένους πελάτες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια και ξένα νομίσματα στην Gazprombank, που διέφυγε μέχρι τώρα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ώστε να αγοράζουν ρούβλια για να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Αν κλείσει ο Πούτιν τις στρόφιγγες για την Ευρώπη θα είναι τεράστια η ζημιά για τη ρωσική οικονομία

Αλλά μια διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου για οποιοδήποτε διάστημα προς την Ευρώπη θα προκαλέσει στην πραγματικότητα τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία, κι όχι μόνον λόγω της απώλειας εσόδων, που δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει. Όπως εξηγούν οι FT, αν η Ρωσία συνεχίσει να αντλεί φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας θα πρέπει να τα αποθηκεύσει για λίγο καιρό – μη έχοντας που αλλού να τα διοχετεύσει, καθώς η Κίνα προμηθεύεται αέριο από την ανατολική Σιβηρία – και στη συνέχεια να περιορίσει την άντληση, σε μια περίοδο που χρειάζεται χρήμα. Σύμφωνα με αναλυτές τα ανενεργά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα αρχίσουν να φθείρονται και η διαδικασία επαναλειτουργείας τους θα ήταν κοστοβόρα και δυσχερής.

Ο Πούτιν μπορεί να θεωρεί ότι ανταπέδωσε το χτύπημα στη Δύση αναγκάζοντάς την να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αλλά με την κίνησή του καταφέρνει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας ως αξιόπιστου προμηθευτή, γράφουν οι FT σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί συμβιβασμός για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία και αρθούν οι κυρώσεις, η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.