Φόρουμ των Δελφών – Χατζηδάκης: Έρχονται ανακοινώσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις

Χατζηδάκης

Σε συντάξεις «fast track» και σε συντάξεις «εμπιστοσύνης» αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδακης, ανακοινώνοντας πως οι σχετικές ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν την άλλη εβδομάδα. Στόχος να αντιμετωπιστεί το θέμα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων και να καταβληθούν 75.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε δύο βασικές αλλαγές:

– Συντάξεις fast track. Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδόσει την σύνταξη σε τρεις μήνες. Αν αυτό δεν γίνει πράξη τότε η έκδοση των συντάξεων θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» και σε κάποια πρόσθετα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα βγαίνει αμέσως και η σύνταξη.

– Συντάξεις εμπιστοσύνης. Το μέτρο έχει ως στόχο να αντιμετωπιστεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Ουσιαστικά το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: ο ασφαλισμένος με βάση το ιστορικό ενημερώνεται για τη σύνταξη που δικαιούται. Σε περίπτωση που συμφωνεί, εκδίδεται η σύνταξη. Σε περίπτωση που διαφωνεί, μπορεί να στείλει τις παρατηρήσεις του και να ληφθούν υπόψη από τον ΕΦΚΑ για να βγει η σύνταξη. Το ταμείο θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία και θα βγάζει τη σύνταξη. Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα ελέγχει τα στοιχεία και ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κρατά τα παραστατικά, ώστε αν προκύπτουν διάφορες να επιστρέφεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων.