«Φορτίστε τα πάντα» – Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για αλλεπάλληλα μπλακ άουτ

Για προγραμματισμένες και μη διακοπές ρεύματος προειδοποίησε τους πολίτες η ουκρανική εταιρία ενέργειας, αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη, ζητώντας τους να φορτίσουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές μέχρι τις 7 το πρωί. Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ουκρανία έχει πληγεί κατά 30-40% από τις ρωσικές επιθέσεις του τελευταίου 10ημέρου.

Τα ενεργειακά εργοστάσια χτυπήθηκαν ξανά από ρωσικούς πυραύλους την Τετάρτη, φέρνοντας στο 40% περίπου την καταστροφή των υποδομών παραγωγής ρεύματος της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης η ΕΡΤ από το Κίεβο.

Ο πάροχος ενέργειας Ukrenergo ανέφερε ότι διακοπές έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα από την Πέμπτη, με τις δύο πρώτες διακοπές να καταγράφονται ήδη κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τετάρτη προς την Πέμπτη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις διακοπές, η Ukrenergo έχει επίσης απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς να εφοδιαστούν με νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους». Κινητά τηλέφωνα, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές ενέργειας, φακοί και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες πρέπει να φορτιστούν μέσα στη νύχτα, προέτρεψε.

Η Ukrenergo ανέφερε ότι υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες 10 ημέρες από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Θα εφαρμόσουμε ελεγχόμενους, υπολογισμένους περιορισμούς κατανάλωσης, τους οποίους πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί με ισορροπημένο τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ukrenergo είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος «σε όλη την Ουκρανία από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ» και συμβούλεψε τους πολίτες να ελέγξουν τους ιστότοπους των περιφερειακών φορέων εκμετάλλευσης δικτύων για να δουν πού και πότε ακριβώς.

Οι αρχές προέτρεψαν τους Ουκρανούς να μειώσουν τη χρήση ρεύματος τα βράδια. «Δεν αποκλείουμε ότι με την έναρξη του κρύου καιρού, θα ζητάμε τη βοήθειά σας πιο συχνά», είπε η Ukrenergo.